Fenntarthatóbb élelmezés
A Magyarországon működő növényi alapú élelmiszer gyártóinak és forgalmazóinak egy éve alakult érdekképviseleti szervezete (NÉGYOSZ) Konferencia a fenntarthatóbb hazai élelmezési rendszerek kialakítása címmel szervezett rendezvényt novemberben.
A cikk a Trade magazin 2023/12-01. lapszámában olvasható.
A fenntarthatóbb hazai élelmiszer-gazdaság és étrend kialakításának legfontosabb feltételei közé tartozik az élelmiszer-pazarlás csökkentése, a kímélő mezőgazdasági módszerek alkalmazása és az alternatív növényi fehérjeforrások meghonosítása, az állati eredetű termékek fogyasztásának csökkentése. A NÉGYOSZ rendezvényének célja e folyamat elindítása és a figyelem felhívása a minél nagyobb mértékben növényi alapú étrend kialakításának környezetvédelmi, népegészségügyi és gazdasági szükségszerűségére, valamint a növényi alapú kategória által nyújtott potenciális versenyképességi lehetőségekre a hazai élelmiszer-gazdaságban.
A novemberi konferencia résztvevői szakmai kihívásokról, kutatásokról és elemzésekről, tudományos és piaci eredményekről hallgathattak inspiráló előadásokat.
Megnyitójában Nagy Ervin, a NÉGYOSZ elnöke bemutatta a szervezet legfőbb céljait és legérdekesebb projektjeit. Elmondta, a hús- és tejipari cégekéhez hasonlóan egy olyan szövetséget hoztak létre, amely célzottan a növényi alapú élelmiszereket gyártók és forgalmazók érdekeit képviseli, és a növényi alapú fehérjék elismertségének és szerepének növelésére jött létre. A szövetség képviseli a hazánkban működő, növényi alapú élelmiszereket gyártó és forgalmazó vállalkozások érdekeit, aktívan részt vesz a haszonállattartással és a fenntarthatóbb élelmiszer-ellátás kialakításával összefüggő társadalmi és szakmai vitákban.
Vigh Péter, a jelenlegi éghajlatváltozás okait és a lehetséges beavatkozási pontokat bemutató Másfélfok internetes portál főszerkesztője és projektmenedzsere röviden ismertette a weboldal munkáját. Előadásában foglalkozott a táplálkozási kultúra és az érzelemközpontú gondolkozás összefüggéseivel, a klímaváltozáshoz való észszerű hozzáállással, valamint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szerepével a kibocsátások tükrében, ami egyben beavatkozási pontot is jelent mindenki számára.
Szöllősi Réka élelmiszer-politikai elemző, fenntarthatósági tanácsadó előadásában az élelmiszeripar és fenntarthatóság témájának jogi kérdéseivel, nemzetközi fejleményeivel foglalkozott. Rávilágított, milyen elvárásokkal, szabályozással és a politikai, illetve a támogatási környezet milyen változásaival szembesül az élelmiszeripari szakágazat és annak vállalatai. A szakember hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóbb élelmezés érdekében elért változásokkal több más probléma megoldása felé is léphetünk.
Berezvai Zombor, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa a növényi alapú élelmiszerek gyártásának vállalati és nemzetgazdasági előnyeit vizsgálta. Elmagyarázta, hogy a növényi alapú élelmiszerekbe miért érdemes befektetni: egy új kategória, valós belépési és nemzetközi értékesítési potenciállal, növekvő belföldi igényekkel – egy terület, amely kevesebb támogatással nagyobb hozzáadott értéket teremt. Jó példaként bemutatta Dánia növényi alapú élelmiszerekkel kapcsolatos akciótervének főbb elemeit.
Dr. Szabó Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem docense, dietetikus szakember előadásában a növényi alapú táplálkozás új táplálkozástudományi fejleményeivel foglalkozott. Vizsgálatok eredményeit felhasználva taglalta a növényi alapú étrend egészségességét, nem elhallgatva annak buktatóit sem.
Miskolczi István, a NÉGYOSZ ügyvezetője prezentációjában a 2023-as helyzet rövid elemzése után a szövetség októberben végzett kutatásának eredményeit elemezte, részletezve a vásárlását befolyásoló tényezőket, a fogyasztók választási preferenciáit és terveit egyes terméktípusok jövőbeli fogyasztását illetően.
A nap végén a Vega-Farm Food Kft. ügyvezetője, Vajda Mónika beszélt a növényi alapú élelmiszerek előállításának kihívásairól és lehetőségeiről, bemutatva a füstölt gabonatermékeket gyártó sikeres hazai kisvállalkozást és annak termékeit.//
Kapcsolódó cikkeink
Áttörést ért el a DairyX a tejmentes kazein előállításával
Jelentős előrelépést tett az izraeli DairyX Foods start-up a tejmentes…
Tovább olvasom >Íz és minőség nélkül nem maradnak versenyben a növényi alapú márkák
Ian Hepburn, a Flora Food Group marketingigazgatója figyelmeztetett: a növényi…
Tovább olvasom >Családbarát termékekkel bővült az Impossible Foods kínálata az USA-ban
Az Impossible Foods három új termékkel bővítette kínálatát az Egyesült…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >