Trade magazin > Hírek és cikkek > Cég- és Személyi Hírek > Felvételt nyertek a Magyar Értéktárba a Pápai Hús Kft. sonkái
Felvételt nyertek a Magyar Értéktárba a Pápai Hús Kft. sonkái
A nyugat-magyarországi régió egyik legmeghatározóbb élelmiszeripari vállalta nem mindennapi kitüntetésben részesült. Az idén 111 éves Pápai Hús Kft. sonkái, a Hungarikum pályázat eredményének köszönhetően bekerültek a Magyar Értéktárba. Ez a döntés nemcsak a vállalat, hanem a helyi közösség és az egész ország számára is fontos mérföldkő, amely erősíti a sonkák helyét a magyar gasztronómiai örökség kiemelkedő darabjaiként és igazolják a vállalat által gyártott termékek professzionizmusát.
A Hungarikum Bizottság döntése alapján a Pápai Hús sonkái kiemelkedő nemzeti értékké váltak. Ez egyértelműen jelzi, hogy az olyan történelmi gyökerekkel rendelkező termékek és vállalatok, mint a Pápai Hús és annak sonkái jelentős szerepet játszanak a helyi és nemzeti identitásban és fontos értékei a magyar kultúrának.
A Magyar Értéktárba való bekerülés Magyarországon egy hivatalos eljárás, amelynek célja, hogy azonosítsa, dokumentálja és megőrizze a helyi, megyei és országos szinten jelentős értékeket. Az örökséglistában olyan termékek kapnak helyet, amelyek komoly jelentőséggel bírnak és meghatározó szerepük van a hazai kultúra szempontjából akár, történelmi, természeti, gazdasági vagy más szempontból.
A Pápai sonka gyártásának több, mint egy évszázados hagyománya van, amely generációkon keresztül öröklődött és fejlődött. Tradicionális eljárással készül, melynek során a válogatott alapanyagokat speciális fűszerekkel és érlelési technikákkal kezelik, hogy az egyedi ízvilágot elérjék. A sonka számos hagyományos magyar étel alapanyagaként szolgál, és kulturális ünnepek, események nélkülözhetetlen eleme, így nemcsak előállítása, hanem fogyasztása is jelentőséggel bír, erősíti a nemzeti identitást és összetartozást. Ennek apropóján döntött úgy a vállalat, a helyi önkormányzat, a helyi értéktár bizottság és az országgyűlési képviselő, hogy beadja jelentkezését a Hungarikum pályázatra.
„Pápai származásúként tudom, hogy ez a város különleges, hiszen itt a sonka nem csupán a húsvéti ünnepek alkalmával kerül az asztalra, hanem minden háztartásnak a legfőbb élelmiszere. A Pápai húsgyár sonkái minden pápai számára az otthon ízét jelentik, azaz pápainak lenni egyet jelent a sonka szeretetével – emelte ki Kovács Zoltán, országgyűlési képviselő.
„Nagy öröm számunkra a kitüntetés, hiszen tovább erősíti a vállalat vezető szerepét a magyar gasztronómiai örökség
védelmében és népszerűsítésében, illetve növeli termékeink presztízsét is. A hagyományos, magyar ízek becsben tartása cégünk egyik alappillére. Ikonikus termékünkké az évek során a sonka, illetve annak különböző variációi váltak, így nem is volt kérdés, hogy ezzel a készítményünkkel szeretnénk a Hungarikumok sorát megízesíteni – mondta Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője.
„A Húsgyár és annak jogelődjei alapvetően megváltoztatták Pápa városának helyzetét. Évtizedek óta munkahelyeket teremtenek, ezáltal támogatva a helyi lakosság megélhetését. Emellett jelentős gasztronómiai értéket hoztak létre, amely mára nemcsak városunk, hanem egész nemzetünk büszkeségévé vált” – emelte ki Dr. Áldozó Tamás Pápa város polgármestere.
Ez az elismerés megerősíti azt, hogy a Pápai sonka különleges helyet foglal el a magyar gasztronómiai értékek között. A minőségi hazai sertéshús mellett a generációkon át öröklődő hentesmesterség hagyománya tette a Pápai sonkát a legjobb sonka jelzőjévé a magyar vásárlók számára.
Külön öröm, hogy a társaság a rangos elismerést fennállásának éppen 111. évfordulóján kapta meg. „111 év elteltével büszkén tekintünk vissza az elért eredményeinkre és hagyományainkra. A számmisztika szerint az 1-es az újrakezdés és a felfedezés szimbóluma, és mi továbbra is elkötelezettek vagyunk a folyamatos megújulás és innováció iránt. Ugyanakkor fontos számunkra a hagyományok ápolása is, melynek sikerét a Nemzeti Értéktárba való bekerülésünk is igazolja„– tette hozzá Szappanos Péter.”
Kapcsolódó cikkeink
Kis mértékben is cukorbetegséget okozhatnak a feldolgozott húsok
Egy friss kutatás, amelyet a brit The Guardian ismertetett, arra…
Tovább olvasom >Hódítanak a növényi alapú élelmiszerek
A növényi alapú termékek piaca az utóbbi években robbanásszerű növekedést…
Tovább olvasom >Éder Tamás: már nem a sonka a húsvét sztárja
Az éves forgalom 30-40 százalékát teszi ki a húsvéti ünnepkör…
Tovább olvasom >
Még több cikk hasonló témában >
További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >