Felülvizsgálja a nyerstej alapár-prognózisát a Tej Terméktanács a GVH javaslatai alapján
Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felülvizsgálja a nyerstej árát meghatározó árprognózis módszertanát – erről állapodtak meg a tejpiaci szakmaközi szervezet és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vezetői.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/05/milk-g514e4c7b7_640-300x225.jpg)
(Fotó: Pixabay)
A versenyhivatal szerdai közleménye szerint a módosításra a GVH szakértői tettek javaslatot a tej és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálat megállapításai alapján. A GVH kiemelte: a versenyhatóság célja, hogy a megállapításai és javaslatai olyan gyakorlati intézkedésekhez vezessenek, amelyek hozzájárulnak az élelmiszerinfláció letöréséhez. A közleményben felidézték, hogy a versenyhivatal április 20-án bocsátotta társadalmi konzultációra a tej és tejtermékek piacán végzett vizsgálatának eredményeit összefoglaló jelentéstervezetét. Az elemzés megállapításai alapján a versenyhatóság hat javaslatot fogalmazott meg az infláció csökkentése érdekében. Ezekben a GVH szakértői egyebek mellett felvetették a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által alkalmazott nyerstej alapárprognózis módszertanának felülvizsgálatát.
Így képzik a nyers tej árát
A jelentéstervezet szerint a módszertan jelenleg egy olyan árprognózison alapul, amelynek egyes elemei 2023-ban tovább növelhették volna a tejtermékek áremelkedését, ezzel fűtve az inflációt. A GVH ezért az árképlet felülvizsgálatát javasolta a terméktanácsnak, amihez a nemzeti versenyhatóság felajánlotta szakmai támogatását. A hatóság javaslata a magyar fogyasztókat és a magyar tejtermelőket is védi, a felülvizsgálat ugyanis nem csak az infláció mérséklődéséhez, hanem a hazai tejtermelők versenyképességének erősítéséhez is hozzájárulhat – emelte ki a GVH.
Április 26-án a GVH öt hazai szakmai szervezettel és z Agrárminisztériummal egyeztette a tejtermékek fogyasztói árának csökkentését célzó javaslatterveit
A konzultáción Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke jelezte, hogy nyitottak a GVH javaslatának hasznosítására. Így május 16-án a GVH elnöke és szakemberei újabb szakmai konzultáción fogadták a terméktanács vezetőit. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a közlemény szerint elmondta: nagy erőkkel dolgoznak az infláció letörésén. Olyan megoldásokat keresnek, amelyek hozzájárulnak a fogyasztói árak csökkentéséhez, továbbá a magyar termelők, a hazai agrárium érdekeit is szolgálják. Istvánfalvi Miklós kiemelte, hogy az árprognózis kapcsán élni kívánnak a GVH által ajánlott szakmai konzultációs segítséggel. A GVH és a terméktanács szakértői a következő hetekben további szakmai egyeztetéseken dolgozzák ki a célok eléréséhez szükséges megoldásokat.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
GVH-elnök: „A bürokrácia és a túlszabályozás megöli az európai versenyképességet”
„Az adminisztratív akadályok minimalizálása és az egyenlő versenyfeltételek megteremtése kulcsfontosságú…
Tovább olvasom >10-ből 6 cég áremelést tervez
Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet áprilisi féléves vállalati konjunktúravizsgálatának…
Tovább olvasom >A kánikula is hatással lesz az élelmiszerárakra
Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) júliusi elemzése, amely a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >