Felszálló ágban a gyümölcsjoghurt
Mivel a gyümölcsjoghurt az egyik legnagyobb forgalmú élelmiszer-kategória, választékára és kihelyezésére érdemes külön odafigyelni. Ráadásul bolti eladása növekedett értékben 9, mennyiségben 3 százalékkal, 2010. március–2011. februárhoz képest, egyik évről a másikra. Éves piaca meghaladja a 31 milliárd forintot.
Míg a natúrjoghurtok között főként a selymesebb, nagyobb élvezeti értékkel bíró termékek számíthatnak sikerre, addig a gyümölcsjoghurtok között a multipack-kiszerelésekkel és a probiotikus joghurtitalokkal lehet a legnagyobb vásárlói figyelmet felkelteni. Az átgondolt termékbevezetéseknek és a következetes kommunikációnak köszönhetően a gyártói márkák pozíciói erősek.
Osztoics Bernadett
ügyfélkapcsolati igazgató
Nielsen
A kedvező trendek egyik oka, hogy hazánkban is sokan törekednek egészséges étkezésre, és a gyümölcsjoghurt beleillik ebbe a fontos globális trendbe. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe.
Figyelemre méltóan változik az értékesítés: csökken a koncentráció. A 400 négyzetméteres és nagyobb üzletek részesedése az értékben mért forgalomból 70 százalékról 68-ra csökkent, éves összehasonlításban. Ugyanakkor a kisebb üzleteké 32 százalékra emelkedett. Különösen az 51–200 négyzetméteres boltok piaci részesedése lett nagyobb; piacrészük 16-ról 19 százalékra változott.
A gyártói és kereskedelmi márkák részesedése stabil maradt éves viszonylatban. A kereskedelmi márkák a piac 9 százalékáért felelnek.
Jóval kisebb a natúrjoghurt évi 6 milliárd forint körül mozgó piaca. Értékben 6 százalékkal csökkent a bolti forgalmuk a tárgyalt időszakban, mennyiségi szempontból pedig 4 százalékkal.
Itt a gyártói márkák részaránya kevésbé magas. Értékben a legutóbbi, 78 százalékos részarányuk 4 százalékponttal kisebb, mint az előző évben.
Az értékesítés erősen koncentrált. A hipermarket piacrésze értékben 34, a főleg szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401–2500 négyzetméteres csatornáé 41 százalék, a 2010. március–2011. februári adatok szerint. n
Továbbra is kétarcú a joghurtpiac. A natúrjoghurt eladásai csökkennek, a gyümölcsösé nőnek. Úgy tűnik, a joghurtfogyasztásban nálunk az egészségességen túl alapelvárás a magas élvezeti érték, a karakteres íz. Nem véletlen, hogy a natúr kategóriáján belül is azok a bevezetések sikeresek, amelyek ennek a fogyasztói igénynek próbálnak megfelelni.
– A tavalyi év egyik kiemelt innovációja volt részünkről a Görög krémjoghurt – mond példát Kiss Beáta, a Danone Kft. vállalati külső kapcsolatok igazgatója –, amely selymesen finom, krémes ízével kimondottan az élvezeti (indulgance) kategóriába tartozik.
A gyümölcsös ízek favorizálása egyébként helyi sajátosság. Nyugat-Európában ugyanis a fogyasztók a natúrjoghurtokat részesítik előnyben.
– Gasztronómiai szokások, eltérések rejlenek a háttérben, hiszen a nyugat-európai konyha főzésre is felhasználja a joghurtokat – világítja meg Strasser-Kátai Bernadett, a Mona Hungary tulajdonos-ügyvezetője. – Ugyanakkor mi magyarok nagyon szeretjük az ízeket, a karaktereket, szeretjük magunkat kényeztetni. A gyümölcsjoghurtok ezt az egészséges táplálkozás követelményeinek is megfelelve nyújtják.
– A joghurtokkal egy pulton osztozó szójagurtok, italok esetében érdekes módon éppen ellenkező trend figyelhető meg: az elmúlt időszakban a natúr variáns növekedett jobban – mondta el lapunknak Mészáros Barbara, a Joya termékcsaládot forgalmazó Real Nature Kft. kereskedelmi vezetője. – Ennek természetesen az is oka, hogy főzésnél a mi termékünkkel kiváltható a tej és a tejszín használata, ami kiemelt szempont a tej- és laktózérzékenyek esetében.
Magasabb áron is erősek a márkatermékek
A gyümölcsös joghurtok szortimentje a gyártók innovációinak következtében tovább szélesedik. Lendületét a tavalyi évben tapasztalt áremelkedés sem törte meg. Ezzel kapcsolatban Paragi Emese, a Sole-Mizo Zrt. márkamenedzsere elmondja:
– Erőteljes hatással van az alapanyagár emelkedése az átlag árszínvonalra. A tavalyi év második felében lényegesen megemelkedett az alapanyag, vagyis a tej ára, amit a gyártók kénytelenek voltak érvényesíteni valamelyest a termékek árában. Az átlagárak 2010. második féléves növekedése lényegében erre vezethető vissza. Árcsökkenés 2011. első félévében sem várható.
Azonban sem ez, sem a recesszió nem „ártott” a gyártói márkák erős pozícióinak: a kereskedelmi márkák aránya az eladott mennyiségből továbbra is csupán 11-12 százalék körül mozog a Nielsen adatai szerint. Tehát a jól bevezetett, folyamatosan támogatott márkák a visszaeső vásárlói kedv közepette is megfelelően megtartották és megőrizték a fogyasztói ismertséget, a recesszió alatt bevezetett, tudatos, jól pozicionált marketingstratégiával alátámasztott márkák pedig ezzel érdemben fel tudták venni a versenyt.
– Így, az átgondolt kommunikációs és marketingstratégiánknak köszönhetően, a ProX joghurtcsalád – főként a probiotikus ivójoghurt-kategóriában – méltó versenytársa lett a régóta ismert termékcsaládoknak, kiváló alternatívát kínálva fogyasztóink számára az egészséges táplálkozás, a finom ízek világában – mondja Strasser-Kátai Bernadett.
Interaktívabb kommunikáció a Danone-tól
Az innovációk legnagyobb csoportja természetesen továbbra is az egészségre gyakorolt kedvező hatás köré épül. Nő a probiotikus joghurtok kedveltsége, de megjelentek a piacon az ásványi anyaggal és/vagy vitaminokkal dúsított joghurtváltozatok is.
Erre egy példa a Danone budapesti üzemében gyártott Densia, amely kalciummal és D-vitaminnal dúsított, élőflórás joghurt. Egy pohár (125 g) tartalmazza a felnőttek számára ajánlott napi kalcium- és D-vitamin-mennyiség felét. A kalcium és a D-vitamin hozzájárul a csontok megfelelő szerkezetének fenntartásához.
A Danone, mint a hazai joghurtpiac vezetője, fejlesztéseivel folyamatosan munkálkodik a kategória egészséges növekedésén.
– Vállalatunk stratégiája sikeresnek mondható, hiszen a joghurtkategóriában (közel 70 százalékos részesedésünk révén) piacvezetők vagyunk. Így minden egyes magyar család asztalára el tudunk jutni, és képesek vagyunk a kereslet változásával is együtt mozogni – állapítja meg Kiss Beáta. – Mindazonáltal látni kell, hogy Magyarországon sokkal alacsonyabb az egy főre jutó tejtermékfogyasztás, mint akár közeli szomszédainknál, ezért a vállalatunk célkitűzései között szerepel az is, hogy ez a mérték emelkedjen. Őszintén bízunk abban, hogy az egyre szélesebb körben elérhető és hozzáférhető, egyre inkább fejlődő termékpalettánkkal és az egészségre kedvező hatással bíró termékeinkkel elérhetjük a kívánt változást.
A cég nemcsak termékek terén igyekszik újat nyújtani: kommunikációban is elmozdul az interaktívabb, több visszajelzést adó, bővebb és szélesebb spektrumú tájékoztatást lehetővé tévő eszközök irányába. Igyekszik kihasználni az internet nyújtotta lehetőségeket, az Actimel tematikus márkaoldalától a Facebookon meghirdetett versenyig.
Látványos és praktikus új Mizo joghurtok
Külcsíny tekintetében terjednek a multipack-kiszerelések, amelyek a fogyasztók szemében gazdaságosabbak, és emellett több íz kipróbálására is lehetőséget nyújtanak. A másik szép kilátásokkal kecsegtető kiszerelési forma pedig – leginkább a probiotikus ivójoghurtok csomagolásaként – a palackos joghurtoké, ami a fogyasztási alkalmak körét szélesíti.
A Sole-Mizo termékfejlesztései is mindezen trendek mentén történnek.
– A tavalyi év második felében vezettük be a Mizo Boci probiotikus ivójoghurt-családunkat 4×100 g-os palackos formában. A jól sikerült csomagolásfejlesztésnek köszönhetően látványos, „Mizo foltos” polci megjelenéseket tudtunk megvalósítani – idézi vissza Paragi Emese. – Az idei év márciusában pedig az új, 250 ml-es, dobozos Mizo Boci epres és multifruit ízesítésű joghurtitalokkal rukkoltunk elő. A csomagolás előnye, hogy a nagyméretű kiöntőnyílásnak köszönhetően a termék könnyen kifolyik a dobozból, így egyetlen cseppje sem vész kárba.
Emellett a kényeztetésre vágyó fogyasztóiknak továbbra is kínálják a gyümölcsdzsemet és finom, krémes joghurtot tartalmazó Flört réteges joghurtjaikat. Az egyes rétegek tetszés szerint fogyaszthatók összemixelve, vagy akár külön-külön is.
Innovációk sora a Mona Hungarytól
A probiotikus szegmens fejlődéséből a Mona Hungary Kft. is jelentékenyen kivette a részét, a ProX probiotikus joghurtcsaláddal.
– A magyar fogyasztók táplálkozási szokásai, ha lassan is, de – köszönhetően a piaci szereplők edukációs programjainak, így a Mona Hungary Kft. tevékenységének –, átalakulóban vannak – állapítja meg Strasser-Kátai Bernadett. – Jobban igyekeznek figyelni táplálkozásukra. A válság a családok gazdálkodását is átalakította, tudatosabbá tette.
Tavaly és idén rengeteg innovációval szolgálnak a fogyasztók megelégedettségére. Ezt az teszi lehetővé, hogy anyavállalatuk több európai kutatóbázissal együttműködve hamar leképezi a fogyasztási igényekben bekövetkezett változásokat.
A Mona Hungary Kft. az egészséges táplálkozás elkötelezettje, hitvallásában az egészséges termékek, s így az egészségmegőrzést segítő joghurtok állnak fókuszban.
– 2011 is az innováció éve a Mona Hungary Kft. életében – újságolja az ügyvezető. – Néhány innovációnkkal már most is találkozhatnak a partnerek és a fogyasztók a Trade magazinban és a polcokon is. Ilyen például a koleszterinszint karbantartásában segítséget nyújtó Nutrachol funkcionális joghurtcsaládunk, amely alapos, körültekintő tudományos és élelmiszer-ipari kutatásokat követően kerülhet most a magyar fogyasztók asztalára is. A funkcionális joghurtitalok az öngyógyítás optimális eszközei. Nutrachol termékeink a Magyarországon vezető betegségcsoport, a szív- és koszorúér-megbetegedések legfőbb kiváltó okát jelentő magas koleszterinszint leküzdésében nyújtanak elérhető segítséget. A növényi szterinek, amelyek a Nutrachol termékcsaládban megtalálhatóak, természetes formában a gabonafélékben, diófélékben, szójában és olajtartalmú magvakban lelhetőek fel. A koleszterin és a növényi szterin struktúrája nagyon hasonló, így válnak a koleszterinszint mérséklésében az „ember barátaivá”. A Dolce Vita desszertjoghurtok vakációink élményeit hozzák vissza, ezzel napi kényeztetést nyújtva a fogyasztóknak. Az egészséges táplálkozás fókuszában álló ProX Smoothie gyümölcsitalok természetes összetevőikkel, kizárólag gyümölcs- és zöldségtartalmukkal rohanó világunkban adnak alternatívát a gyümölcsre vágyó honfitársainknak. Idén marketingstratégiánkat, és így marketingmixünket is teljesen átalakítjuk, erőforrásainkat a világhálóra fordítva. Aki jól ismer bennünket, nincs meglepődve azon, hogy stratégiánk alapköve marad a társadalmi szerepvállalás, ezzel is segítve a magyar társadalmat, partnereinket, fogyasztóinkat.
Receptek és ismeretek a Joya mellé
A szójatermékek piaca egyértelműen a bio irányzat felé tolódik, tudjuk meg Mészáros Barbarától. A Real Nature Kft. kereskedelmi vezetője úgy látja, egyre növekszik az a réteg, akik átalakítják étkezési szokásaikat, egészségesebben szeretnének élni, étkezni. Ezért egyre többen választják az ő termékeiket, amelyek ráadásul ízben is kitűnőek.
– Ez évben újabb ízek és nagyobb kiszerelések kerülnek nálunk is bevezetésre – informálja lapunkat. – Tapasztalatunk szerint a hazai vásárlók igenis kísérletezőek, és nyitottak az újdonságokra.
Viszonylag új termékféleségről lévén szó, a cég mind a mai napig fontosnak tartja az ismeretterjesztést, információátadást a fogyasztók számára.
– A szója számtalan jótékony élettani hatását ezért folyamatosan több fórumon is kommunikáljuk, egészségnapokon, életmódmagazinokban, műsorokon keresztül – mondja Mészáros Barbara. – Kiemelten fontos számunkra a receptek megismertetése és közreadása, amellyel a szójatermékek felhasználási körét bővítjük.
Sz. L.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >