Felnőttképzés – a humán erőforrások hatékonyabb kiaknázása

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 05. 06. 00:02

A világgazdasági válságot elsősorban azok a cégek élhetik túl, melyek nem csupán az üzletmenetre, hanem munkatársaik képzésére is odafigyelnek.

A magyarországi kisvállalatok többsége csak a kötelező (munkavédelem, balesetvédelem, tűzvédelem) és a nélkülözhetetlen (új gép, új technológia működése) oktatásokat támogatja – számol be róla a FigyelőNet.  A középvállalkozások tudatosabbak, de korántsem tervezettebbek. Pedig kiélezett helyzetben a kis- és középvállalkozások fontos versenyelőnye lehet, ha kiaknázzák az alkalmazottjaikban rejlő humánerőforrás-lehetőségeket. “A válságkezelés szervezeti átalakításokat is igényel” – mondja Kiss Andrea, a BLC Tréning & Coaching Center Kft  ügyvezető igazgatója.   Ezek során a vezetőnek képesnek kell lennie új stratégia kivitelezésére (célok kijelölése, kommunikációja, átalakítás, bizalomteremtés).
A szaktudás tökéletesítése mellett szükséges a gyors helyzetfelismerő, együttműködő, stresszkezelő és kommunikációs készség fejlesztése is, például csoportos tréninggel.
Speciális, személyre szóló fejlődést tesz lehetővé a skills-coaching, ahol egyéni folyamat során folyik a „tanulás”. Ez hosszú távú és költséges folyamat, viszont az előidézett változások azonnal megjelennek a mindennapi életben.
Kapcsolódó cikkeink