Félmilliárd fontos bevételt hozhat a trónörökös esküvője a brit kiskereskedőknek

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 28. 12:54

Szakértői előrejelzések szerint több mint félmilliárd font plusz bevételre számíthat a brit kiskereskedelem a pénteki trónörökösi esküvőhöz kapcsolódó fogyasztási többletköltekezésből, amelynek zömén valószínűleg az élelmiszerboltok és az ajándéktárgyakat árusító üzletek osztozhatnak.

Vilmos brit trónörökös – Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban – pénteken esküszik örök hűséget polgári származású menyasszonyának, Kate Middletonnak a londoni Westminster-apátságban.

A brit Kiskereskedelmi Kutatóközpont (Centre for Retail Research) kedden ismertetett prognózisában azt jósolta, hogy ebből az alkalomból a brit alattvalók és a turisták összesen 527,1 millió fonttól (csaknem 160 milliárd forinttól) szabadulnak meg.


A legnagyobb egyedi tételt várhatóan az ajándék- és emléktárgyak, valamint egyéb, az esküvőhöz közvetlenül kötődő cikkek adják; ilyesmikből az intézet szerint összesen 199,1 millió font értékben forgalmaz a brit kiskereskedelem. A cég szakértői azzal számolnak, hogy csak esküvői bögrékből – amelyeken Vilmos és Kate portréja látható – 3,5 millió darab, az alkalomra vert emlékérmékből ötmillió fogy az esküvőig.

A második legnagyobb tételt az élelmiszerek és az italfélék jelentik; ezekre a Centre for Retail Research előrejelzése szerint 156,5 millió fontot költenek főleg azok, akik otthon figyelik majd a közvetítést, illetve azok, akik az ilyenkor hagyományos utcabálokon ünnepelnek.

A turisták költekezéséből eredő pótlólagos kiadásokat a cég 61,5 millió fontra teszi, és előrejelzése szerint az esküvő napjára, vagyis péntekre meghirdetett munkaszüneti nap Az esküvőtovábbi 110 millió fonttal növeli a kiskereskedelmi bevételeket.

Más nagy londoni házak prognózisai szerint ugyanakkor a brit gazdaság egészének szempontjából nem lesz egyértelműen pozitív a trónörökösi esküvő mérlege.

A munkaszünetté nyilvánított esküvői nap miatt a nagypénteki szabadnappal kiegészült négynapos húsvéti hétvége után a következő hétvége is négynapos lesz, mivel május első hétfője Nagy-Britanniában hagyományosan szintén munkaszünet.

A brit alkalmazottaknak így mindössze három nap szabadságot kell kivenniük ahhoz, hogy múlt péntektől 11 napig folyamatosan vakációzhassanak.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó csoport ezzel kapcsolatban kimutatta, hogy az ilyen egyszeri pótlólagos munkaszünetek a történelmi tapasztalatok alapján meredeken csökkenthetik az egyes szektorok teljesítményét.

A cég elemzői felidézik, hogy 2002 júniusában, amikor II. Erzsébet királynő aranyjubileuma – vagyis trónra lépésének 50. évfordulós ünnepségei – alkalmából szintén volt egy plusz munkaszüneti nap, a brit ipari termelés 4,2 százalékkal, a szolgáltatási szektor teljesítményének értéke pedig 2,1 százalékkal esett havi összevetésben.

esküvőA cég szerint az esküvői emlék- és ajándéktárgyakra költött pénzt a fogyasztók valószínűleg más termékek vásárlásától vonják el, és bár a ceremónia közvetítésének idejére sokan vehetnek előre ételt és italféléket, ez azonban azzal is járhat, hogy elmarad a szokásos péntek esti mozi vagy éttermi vacsora.

A ház szakértőinek számításai szerint ha a turisták által fogyasztásra költött pénz 10 százalékkal növekszik áprilisban, az is mindössze 0,05 százalékkal emelné a negyedéves nominális brit GDP-értéket. A történelmi visszatekintés alapján azonban korántsem vehető bizonyosra még ez a költekezési plusz sem: 1981 júliusában – Károly és Diana esküvőjének hónapjában – 16 százalékkal kevesebb külföldi turista kereste fel Nagy-Britanniát, mint az egy évvel korábbi azonos hónapban – írja az MTI nyomán a metropol.hu.

Kapcsolódó cikkeink