Felmerült az élelmiszerek áfájának eltörlése vagy csökkentése, mint megoldási javaslat

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 01. 13. 09:58

Korózs Lajos, az MSZP alelnöke szerint nulla százalékra kellene csökkenteni az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját (áfa). A Jobbik közben szintén az alapvető élelmiszerek és a gyermeknevelési cikkek áfa csökkentését javasolta.

Az áfacsökkentés vagy az áfaeltörlés nem először merül fel, mint javaslat

Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített eseményen közölte, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján mért inflációs ráta 26,5 százalék, a lakosság egészére mért pedig 24,5 százalék volt decemberben.

Az MSZP alelnöke egyebek mellett azt javasolta, hogy a kormány csökkentse az alapvető élelmiszerek áfáját nulla százalékra, a háztartási energiáét pedig öt százalékra. Szerinte a kormánynak legalább olyan mértékben kellene a mezőgazdasági vállalkozásokat és az élelmiszeripari cégeket támogatnia, amilyen mértékben azt az autóiparral teszi.

Adóstop bevezetését javasolta a kormánynak pénteken a Z.  Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke is, aki szerint a válság miatt befolyó extra adóbevételeket nem szabad beszedni, vissza kell adni a családoknak. Javaslatot tett, hogy “nullázzák” az alapvető élelmiszerek, a gyermeknevelési cikkek áfáját, csökkentsék a rezsiszámlák áfáját, valamint indítsanak állami hátterű bérlakásprogramot.

MTI

Kapcsolódó cikkeink