Felmérés készül a munkaerőpiacról a szőlő-bor ágazatban
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) on-line felmérést indított, hogy részletesen feltérképezze a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőit – közölte az HNT az MTI-vel.
A közlemény szerint az online felméréssel az AKI és a HNT a munkaerő-piaci gondok enyhítését szolgáló intézkedések kidolgozásához kíván információs bázist létrehozni.
A közleményben kiemelték, az agráriumon belül is kiemelten nagy élőmunka-igényűnek számító ágazatban rendkívül komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya, a minőségi szőlőtermesztéshez, borkészítéshez elengedhetetlen a szaktudással és kellő gyakorlattal rendelkező munkavállaló.
Az ágazatban zajló termelést erős ciklikusság jellemzi, így a vállalkozásoknak nem csak a megfelelő munkaerő megtalálása, de a megtartása is nehéz.
Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a közleményben úgy fogalmaz, hogy az ágazat a vidékfejlesztés eszköze is lehet, amennyiben munkaerőigénye a vidék népességmegtartó erejének növekedését szolgálja.
A kérdőív kitöltése név nélkül történik, a felmérés technikai hátterét, az információk rendszerezését az AKI adja. Az agrárkutató intézet az elmúlt években több országos hatókörű munkaerőpiaci felmérést végzett.
A kérdőív az Agrárgazdasági Kutató Intézet honlapján, a https://www.aki.gov.hu/kerdoivek/menu oldalon érhető el. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Soil-X-Change találkozó a talajmegújító innovációs partnerségekért
November 13-án az Agrárközgazdasági Intézet Nkft. (AKI) és a közös…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság a polcon – Mit gondolnak a vásárlók a csomagolásról és a környezetvédelemről?
A környezettudatosság egyre fontosabbá válik a mai világban, és a…
Tovább olvasom >Átfogó kutatás a hazai sajtfogyasztásról
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács célkitűzése, hogy több magyar…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >