Fellép a Négy Mancs a kínai kacsahús ellen

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 09. 00:00

Olcsó, kínai kacsahús állatkínzó tartásból veszélyezteti a magyar termelőket – állítja a Négy Mancs alapítvány.

Az Európai Unió a közelmúltban úgy döntött: megengedi a kínai kacsahús behozatalát a közösség tagállamaiba. A madárinfluenza és az antibiotikum-visszaélések miatt a víziszárnyas húsimport Kínából sokáig tilos volt, most lazítottak ezen az importtilalmon.
Az osztrák állatvédő szervezet szerint azok a kínai termelők és vágóhidak, amelyek az EU engedélyét megkapták, most nagy mennyiségű kacsahúst hozhatnak be Európába. A hús alig ellenőrizhető körülmények közül származik és az európai termelők nem tudják felvenni a harcot ezzel az olcsó termékkel.
Úgy látják, Kínában komoly állatvédelmi problémák vannak és még a pekingi kacsát is kényszertömik, ami egyáltalán nem jellemző más országokra. Így érik el a lehető legrövidebb idő alatt a legmagasabb vágó súlyt. Európában ezt a fajta állatkínzást a hízott máj előállítása során alkalmazzák, nem pedig a normális hizlaláshoz.
A Négy Mancs információi szerint osztrák kereskedők tervezik a kínai kacsák behozatalát az Európai Unióba. A kínai import kiterjesztése azonban katasztrófát okozhat a mezőgazdaság ezen ágának – mind Magyarországon, mind egész Európában. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a magyar kacsahús egyik legjelentősebb felvevőpiaca az osztrák piac – írja a Penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink