Fellegi Tamás előremutató egyeztetéseket folytatott Washingtonban

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 13. 11:16

Fellegi Tamás, a Magyarország és az egyes nemzetközi pénzügyi szervezetek közötti tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter január 9. és 12 között a magyar hitelfelvételről szóló hivatalos tárgyalásokat előkészítő informális megbeszéléseket folytatott Washingtonban a Nemzetközi Valutaalapnál.

Látogatásának utolsó napján a tárca nélküli miniszter egyeztetett az érdemi tárgyalások lehetséges menetrendjéről Christine Lagarde-dal, az IMF vezérigazgatójával. A delegációvezető megerősítette, hogy a magyar Kormánynak továbbra is határozott szándéka a megállapodás mielőbbi elérése.

A tárca nélküli miniszter washingtoni útja során egyeztetést folytatott az IMF vezérigazgatójával, Christine Lagarde-dal, az IMF Igazgatóságának több tagjával, David Liptonnal, az IMF második számú vezetőjével, Reza Moghadammal, az IMF európai igazgatójával, valamint az IMF igazgatótanácsának tagjaival, Willy Kiekens-szel, Margarethe Lundsagerrel és Douglas Redikerrel. Fellegi Tamás találkozott Christoph Rosenberggel és a szervezet Magyarországért felelős szakembereivel, valamint a Világbankban (WB) és IMF-ben dolgozó magyarokkal is.

Fellegi Tamás miniszter és Christine Lagarde IMF vezérigazgató megvitatták Magyarország gazdasági helyzetét a jelenlegi világgazdasági környezet kontextusában. Egyetértettek abban, hogy Magyarországnak olyan politikát kell folytatnia, ami megerősíti a piacok bizalmát a magyar gazdaság iránt, és megalapozza a fenntartható gazdasági növekedést Magyarországon. A magyar kormány elkötelezett azon lépések meghozatala iránt, amelyekkel ezek a célok elérhetőek egy közösen elfogadott gazdasági program keretében. A miniszter hangsúlyozta, hogy az idő fontos tényező. Mivel Magyarország az Európai Unió tagja, bármilyen az IMF-fel a programról folytatott megbeszélésnek az EU intézményekkel egyeztetve kell történnie. Ezért a magyar tárgyaló delegáció rövidesen megbeszéléseket folytat az Európai Központi Bankkal és az Európai Bizottsággal. A miniszter megerősítette a magyar kormány készségét a tárgyaló felek bármely felvetésének megvitatására.

Programja részeként Fellegi Tamás megbeszélést folytatott az amerikai külügyminisztérium illetékeseivel, Marie Yovanovitch külügyi helyettes államtitkárral, valamint José Fernandez külgazdasági államtitkárral.

A tárca nélküli miniszter részt vett továbbá a közép-európai térséggel foglalkozó washingtoni politikai kutatóintézet, a CEPA (Center European Policy Analysis) szakembereivel szervezett zártkörű találkozón. A négynapos látogatás során találkozott Maximilian Telekivel, a Hungarian-American Coalition elnökével és befektetési vállalatok vezetőivel.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter előzetes egyeztető körútját január 16. és 17. között Németországban folytatja, ahol többek között tárgyalásokat folytat Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével, Dr. Jens Weidmann-nal, a Német Szövetségi Bank (Bundesbank) elnökével, a megbeszéléseken részt vesz Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is. Kétnapos útja során a miniszter találkozik Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszterrel, vezető kormányzati tisztviselőkkel és németországi bankvezetőkkel.

Ezt követően január 19-én megbeszéléseket folytat Ewald Nowotny osztrák jegybankelnökkel és Maria Fekter pénzügyminiszterrel Bécsben. A delegációvezető január 20-án Brüsszelben egyeztet Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnökével.

(kormany.hu)

Kapcsolódó cikkeink