Félidőben a kölni ANUGA: Drágulnak a nyersanyagok, áremelésre törekednek a gyártók

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 10. 14:06

Ahogyan emelkedik a nyersanyagok ára, úgy nehezedik a vállalatok helyzete az árversenyben. Egyre több jel mutat arra, hogy a piaci szereplők érdemi lépéseket tegyenek, és az élelmiszer ágazat visszaszerezze tekintélyét a fogyasztók szemében. Szintén a közeljövőben minden eddiginél jobban előtérbe kerül az élelmiszerbiztonság. Ezek a hétfőn félidejéhez érkezett kölni Anuga élelmiszer szakvásár sokféle kísérő rendezvényeinek három legfontosabb témája eddig.

A német Szövetségi Élelmiszeripari Egyesülés egyik vezetője hétfői rendezvényükön többek között kijelentette:
– Az élelmiszergyártók hónapok óta hangosan szorgalmazzák, hogy
emelhessék áraikat. A minőségtudatosság és a nagyobb biztonság iránt növekvő elvárás indokolná, hogy a kereskedelem elfogadja ezt az igényüket.

Tény ugyanakkor, hogy a németországi diszkontot átlagos fogyasztói árai 4 százalékkal emelkedtek idén január és augusztus között. Ugyanabban az időszakban a szupermarketek átlagai csak 2,3 százalékkal nőttek.

Az élelmiszer ágazat imázsával kapcsolatban a Nestlé elnök-vezérigazgatója, Paul Bulcke a gyártók képviselőjeként egy rendezvényen, előadásában kijelentette:
Nekünk a megoldás részévé kell válnunk, miközben sokan úgy tekintenek ránk, mintha a probléma része lennénk. Ez a mi hibánk is.

Az Edeka élelmiszerlánc elnök-vezérigazgatója, Markus Mosa más irányból közelített a kérdéshez, amikor megállapította:
Világos, hogy a fogyasztó kész többet fizetni egy termékért, ha érzékeli a plusz minőséget, de a csak akkor, ha az számára átlátható.

A pénzügyi válság hatásai inkább csak közvetve érződnek a Rajna menti vásár csarnokaiban. A standokon és a tárgyalókban mindenki a konkrét üzleti lehetőségeket keresi. Azokról beszél régi és esetleg új partnereivel. Az idei díszvendég, Olaszország mezőgazdasági minisztere, Saverio Romano egy sajtóbeszélgetés során azt a kérdést kapta, hogy az EU-ban jelenleg a pénzügyi politika dominál. Lehet-e ennek ellenére előrelépni az agrárpolitikában? A római politikus így válaszolt:

Biztosan, hiszen egy közös európai agrárpolitika segít az élelmiszerekkel folyó kártékony spekuláció leküzdésében.
A mediterrán „válság-övezet” országai az Anuga kiállítói között ugyanolyan nagy számban szerepelnek, mint két vagy négy évvel ezelőtt. Olaszországból 1 057 vállalat állít ki,míg a hazai pálya előnyét élvező Németországból csak 894. Mellettük 467 spanyol, 211 görög és 41 portugál cég törekszik az Anuga révén javítani pozícióit.
Közép- és Kelet-Európából is sok vállalat igyekszik bővíteni exportját kapcsolatok kiépítésével Kölnben. Ha a kevés társ-kiállítót is számítjuk, akkor Magyarországról összesen 38 vállalat képviselői várják a standokon az érdeklődőket. Szomszédaink kiállítóinak száma: Ausztria 124, Szlovákia 8, Ukrajna 10, Románia 42, Szerbia 16, Horvátország 16, Szlovénia 12. Figyelemre méltó a lengyelek 130, csehek 34 és bolgárok 47 kiállítója.

Kapcsolódó cikkeink