Felhőre épül, mégis sziklaszilárd

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 18. 12:15

Az építőiparban egyszerre kell terepen lenni és „bent”, az irodában. Lehetséges ez?

MS_cloud1Az Egyesült Államok egyik legnagyobb építőipari cége a több mint száz éves, de még ma is családi tulajdonban lévő Walsh Csoport, amely nagyobb volumenű projektekre szakosodott: reptereket, autópályákat, hidakat, börtönöket épít Észak-Amerika szerte.

„Egyszerű filozófia áll a sikereink mögött. Minél több időt töltenek a projektmenedzsereink és mérnökeink kint, a terepen, annál jobbak leszünk.”

Ahhoz természetesen, hogy ezt a Walsh szakemberei megtehessék, olyan infokommunikációs megoldásra volt szükség, amely ezt a tökéletes mobilitást – a zsebben hordható iroda álmát – meg tudja valósítani. Az első lépés az volt, hogy a Microsoft felhőalapú irodai megoldáscsomagjára, az Office 365-re váltottak, így ugyanis a több ezer kolléga bármikor, bárhonnan elérhette a céges leveleit, a fontosabb dokumentumokat, szinkronban tudta tartani a naptárjait, de akár videókonferencia-hívás segítségével is egyeztethetett egymással; ráadásul egy mindannyiuk számára jól ismert IT-környezetben, minden különösebb előképzettség nélkül. A Walsh azonban ezt követően érdekes dolgot tapasztalt: egyre több kolléga, egyre több céges adatbázishoz kért hozzáférést az építkezésekre magával vitt saját kütyüjéről, főleg okostelefonokról és táblagépekről.

„Ha csak a >>maszek<< iPadeket veszem, azokból is legalább 2400 van az alkalmazottainknál. A mobilitás érdekében nem akartuk megtagadni a hozzáférést ezeken az eszközökön sem, de meg kellett teremtenünk az adatbiztonság feltételeit, hiszen szenzitív információkat is kezelünk, főleg az állami projektek esetében”- magyarázta Patrick Wirtz a Walsh innovációs igazgatója.

A megoldást a Microsoft-felhő ún. Enterprise Mobility Suite-ja jelentette, amelynek segítségével a Walsh IT-csapata a cég alkalmazottjainak saját eszközein is meg tudja oldani az adott felhasználó azonosítását és hozzáférésének biztosítását, mobileszközének működését a cég informatikai rendszerében, illetve természetesen a már emlegetett file- és adatbiztonságot is.

„Természetesen megvizsgáltuk a másik megoldást is – emlékszik vissza Wirtz. – Azt, hogy minden munkatársunknak céges eszközöket adunk. A Microsoft-felhővel azonban nemcsak egyszerűbb és kényelmesebb megoldáshoz jutottunk, de olcsóbbhoz is: a 2700 licencre összességében is kevesebbet költöttünk, mint amennyibe a céges

Kapcsolódó cikkeink