Felhő a felhők közt

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 28. 08:45

A nemrégiben már Budapestről is közvetlen járatokat üzemeltető Emirates légitársaság arra törekszik, hogy a lehető legjobb kiszolgálást nyújtsa az utazás során. Ebben kis táblagépek és a Microsoft-felhő segíti őket.

MS_cloud1A légitársaság vezető légiutas-kísérői már évek óta egy ún. Knowledge-driven In-flight Solution (KIS) nevű alkalmazás segítségével készülnek fel minden egyes útra. Az utastérben szolgálatot teljesítő csapat első embere nemcsak a csapattagokból készülhet fel alaposan (ki mennyit és hol repült, milyen nyelveket beszél, van-e egészségügyi végzettsége, stb.), vagy a csapat teljesítményét értékelheti néhány gombnyomással, hanem az adott járaton utazók preferenciáit, vagy önként megosztott személyes adatait is megismerheti az ételallergiától kezdve egészen odáig, hogy mikor ünnepli a születésnapját.

A KIS okos megoldás, sokszor adódtak problémák az alkalmazásával a hosszú utakon használt laptopok ugyanis nem bírták akkumulátorral, le-lefagytak, illetve a méretüknél és a hagyományos billentyűzetes kialakításuknál fogva gyakran bizonyult kényelmetlennek a használatuk.

„Könnyen használható, érintőképernyős mobileszközöket akartunk a vezető légiutas-kísérőink kezébe adni, amelyek azonban nem ismernek megalkuvást sem a vállalati felhasználáshoz szükséges teljesítmény, sem a biztonsági szempontok tekintetében. Ahhoz, hogy ilyen eszközt találjunk, meg kellett várnunk a megfelelő operációs rendszer megjelenését” – meséli Patrick Naef, az Emirates IT-megoldásokért felelős alelnöke.

A megfelelő operációsrendszert a felhő- és mobilmegoldások kiaknázására született Windows 8 hozta el az Emirates számára, amely a KIS-t egyszerre tette „kezessé” és hatékonnyá.

A Microsoft-felhőszolgáltatásokat használó HP ElitePad 900-as érintőképernyős kütyüiken az Emirates légi-utaskísérői ma már a lehető legtöbbet hozzák ki a KIS-ből – bizonyítva, hogy nemcsak a felhők felett, de a Microsoft-felhő alatt is mindig kék lehet az ég…

A Microsoft felhő szolgáltatásiról bővebben itt olvashat.

Kapcsolódó cikkeink