Felháborodás a Datész 1,6 milliárdos támogatása miatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 03. 00:01

Több mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás is felháborodott a több termelői értékesítő szervezetet (tészt) tömörítő cég, a Datész Zrt. állami forráshoz jutásán.

A gazdák szerint uniós vizsgálat kellene, de nem biztos, hogy Brüsszelhez fordulnak, féltik saját későbbi támogatásaikat.
A 9 Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyei, zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó tészt tömörítő Datész Zrt. szeptember végén jutott a forráshoz, mely nélkül egyes vélemények szerint megszűnt volna, miután már tagjainak, azaz a termelőknek sem tudott fizetni.
A támogatottak szerint a kifogások nem megalapozottak, a Datész nem részesül kivételezésben, sőt, a társaság kizárólag Brüsszel által már elfogadott hiteleket kap. Hozzáteszik: a Pénzügyminisztérium is vizsgálta a forrásokat, és abban nem talált kivetnivalót. Az FVM-ben lapunkat úgy tájékoztatták, hogy az említetteken kívül európai uniós forrásokra pályázhat még a Datész, s ha azokat elnyeri, csak akkor áll össze az 1,6 milliárd forintos "csomag".
A zúgolódó termelőknek és társaságoknak azonban nem csak az uniós normáknak való megfeleléssel akad gondjuk. Szerintük a forrásjuttatás hátrányos helyzetbe hozza a szubvenciók nélkül is nyereséges, így önerőből is életképes zöldségtermelő vállalkozásokat, ugyanis a Datésznek lehetősége nyílik arra, hogy piaci ár alatt értékesítse terményeit. Mivel a cég meghatározó szereplője a hazai zöldség- és gyümölcsellátásnak (a legnagyobb termelőket tömöríti), a beavatkozás nyertesei a multinacionális kereskedelmi láncok lehetnek, mert módjukban áll majd ismét leszorítani az árat a piacon – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink