Felgyorsult az infláció az euróövezetben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 31. 11:05

Az energiaárak emelkedése és a szolgáltatások drágulása miatt augusztusban felgyorsult az infláció növekedésének üteme az euróövezetben – mutatják az Eurostat előzetes adatai.

Az unió statisztikai hivatala csütörtökön közölte, hogy gyorsbecslése szerint a fogyasztói árak augusztusban éves szinten 1,5 százalékkal emelkedtek az euróövezetben a júniusi 1,3 százalékkal szemben.
Az infláció élénkülése főleg az energia és a szolgáltatások drágulásának tudható be. Az energiaárak 4 százalékkal emelkedtek a júliusi 2,2 százalék után, a szolgáltatások árai pedig 1,6 százalékkal mentek föl, míg júliusban még stagnáltak.
A gyorsulás ellenére az infláció továbbra is jóval elmarad az Európai Központi Bank céljától, sőt az energia- és élelmiszeráraktól megtisztított maginfláció nem emelkedett, 1,2 százalék maradt.
Az adatok alapján a legtöbb szakértő úgy gondolja, hogy az EKB igazgatósága a jövő heti ülésén a kedvező növekedési adatok ellenére nem dönt monetáris politika szigorításáról.
Az EKB arra törekszik, hogy az euróövezetben éppen 2 százalék alatt stabilizálódjon az infláció. Ezt azonban évek óta nem sikerül elérni, ez az egyik oka annak, hogy a bank fenntartja az ultralaza monetáris politikát, és olcsó pénzt pumpál a gazdaságokba. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink