Felgyorsult az áremelkedés az euróövezetben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 02. 11:01

Gyorsuló ütemben emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben februárban az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) gyorsbecslése szerint.

EU

A csütörtökön közzétett adatok szerint februárban éves összehasonlításban 2,0 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában. Elemzők is 2,0 százalékos emelkedésre számítottak a januárban mért 1,8 százalékos növekedés után.
Utoljára 2013 januárjában érte el a 2 százalékos szintet az éves infláció, azóta rendre kisebb volt a fogyasztói árak emelkedésének üteme.
Februárban is az energiaárak húzták felfelé az euróövezeti inflációt: éves összevetésben 9,2 százalékkal drágult az energia, gyorsult a januárban mért 8,1 százalékhoz képest. Az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek ára 2,5 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 1,3 százalékkal nőtt februárban.
Az energiaárakat nem számolva 1,2 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak, a gyakran változékony energia-, élelmiszer- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 0,9 százalékkal növekedett februárban az euróövezetben, összhangban az elemzői várakozásokkal.
Négy év óta először érte el a fogyasztói árak éves szintű emelkedésének üteme az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos inflációs célszámát. Mindazonáltal nem valószínű, hogy az EKB a szigorítás irányába mozduljon el, ugyanis a maginfláció továbbra is meglehetősen alacsony.
A végleges adatsort március 16-án hozza nyilvánosságra az Eurostat. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink