Felgyorsulhat az állatjóléti támogatások kifizetése a baromfiágazatban

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 10. 12:21

Várhatóan egyszerűsödik az idéntől a baromfiágazati állatjóléti támogatások igénylési rendje – derült ki a Baromfi Termék Tanács (BTT) közelmúltbeli elnökségi ülésén.

A módosítások célja, hogy az ügyintézés egyszerűsödjön és gyorsuljon, illetve meg lehessen előzni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) hiánypótlási felhívásait. Az MVH tájékoztatása szerint a termelők a tavalyi első háromnegyedév utáni támogatásokat már az idén február végétől megkaphatják.

Az MVH lezárta és értékelte az elmúlt év első háromnegyedére eső baromfiágazati állatjóléti támogatási igényeket, így a termelők várhatóan már februárban megkaphatják a pénzeket – közölte honlapján a BTT. Mint ismert, a gazdálkodók összesen évi 4 milliárdot forinthoz juthatnak, amelyet az MVH mindig a tárgyév utáni évben utal ki. Tavaly a hivatal a 2010-es támogatásokat áprilisban fizette ki, így az idei februári utalások jóval korábbi időpontnak minősülnek. Az elmúlt év negyedik negyedévére vonatkozó igényeket várhatóan áprilisban fizeti ki az MVH.

A hivatal tájékoztatása szerint előreláthatóan az idei állatjóléti támogatási keret is 4 milliárd forint lesz, amelyhez jövőre juthatnak hozzá a baromfitermelők. Ma e jogcím számít a baromfiágazat legjelentősebb támogatási formájának. Az MVH elképzelései szerint az igénylések és kifizetések könnyítése érdekében az idén módosulhat a támogatásokat szabályozó miniszteri rendelet. Ezért a BTT már most felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy egyelőre ne küldjék be a támogatások feltételéül szabott szakmai ellenőrzési lapokat, mert azok formai és tartalmi előírásai is változhatnak. Ezért a BTT a szakmai, ellenőrzési lapokat csak a kilátásba helyezett rendeletmódosítás megjelenése után tudja majd ellenjegyezni.
A jelenlegi változtatási elképzelések azt a célt szolgálják, hogy az állatjóléti támogatások igénylési rendje egyszerűbbé és gyorsabbá váljon. A tervek szerint a termelőknek a szakmai ellenőrzési lapokat az eddigi negyedéves benyújtás helyett folyamatosan, legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap 15-ig kellene eljuttatniuk a BTT-hez. A dokumentumokon több azonos támogatott baromfiállomány is feltüntethető lenne, a kérelmekhez pedig elegendő lenne egy állatorvosi igazolást csatolni.

A BTT a beérkezett szakmai ellenőrzési lapokat folyamatosan küldené vissza, így az ügyintézés zökkenőmentesebbé válhat. A gazdálkodók a támogatási kérelmeket a szakmai ellenőrzési lapokkal együtt adhatnák be, vagyis megelőzhetnék az MVH hiánypótlási felhívásait, amelyek egyes esetekben az igényelt támogatások elvesztésének veszélyét is magukban hordozhatják. A támogatási kérelmeket a termelőknek ezután is legkésőbb negyedévente kellene benyújtaniuk a hivatalhoz – írja az agromonitor.hu.

Kapcsolódó cikkeink