Felfüggesztette a Nébih egy húsüzem működését
Súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy peresztegi húsbolt és a hozzá kapcsolódó üzem működését, valamint elrendelte több mint kilenc és fél tonna élelmiszer megsemmisítését – közölte a Nébih szerdán az MTI-vel.
A Nébih ellenőrei a hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették a cég kereskedelmi és előállítói tevékenységét és termékvisszahívásra kötelezték a vállalkozót. Az üzletből Győr-Moson-Sopron megyei és a környező megyékben található üzletekbe szállítottak termékeket. Milliós nagyságrendű bírság kiszabása várható.
A tájékoztatás szerint az előző héten végzett ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy a bolt és az előállító üzem leromlott műszaki és higiéniai állapotban volt. Egyebek mellett nem volt meleg víz, az eszközfertőtlenítő berendezéseket nem üzemeltették, a mosogatáshoz és a takarításhoz használt vizet egy fatüzelésű kazán nyitott tartályából nyerték.
Az üzem és a bolt túlzsúfolt volt, a szabadban is résztevékenységeket végeztek. Az ellenőrzéskor sertésfejet főztek. A vizsgálat idején a ládamosó helyiségben dugulás volt, a szennyvíz a kolbászok érlelésére használt terembe folyt.
A hűtőterekben a csomagolt és csomagolatlan, félkész- és késztermékeket szabálytalanul egy légtérben tárolták. A pácolós hűtőkamrában az ajtókeret levált, a padozat sérült volt, az ott tárolt élelmiszeren egérrágás nyomait és egérürüléket találtak az ellenőrök.
A bolt és az üzem nem rendelkezett állati eredetű hulladék tárolására alkalmas hulladéktárolóval, az előállításkor keletkezett selejtet, valamint a kereskedelmi egységekből származó visszárut elkülönítés és jelölés nélkül, egyéb felhasználásra szánt élelmiszerekkel együtt tárolták.
Összesen tizenkettő termékről tudtak gyártmánylapot bemutatni, annak ellenére, hogy az árlista szerint ötven féle terméket készítettek. Nem vezettek napi nyilvántartást a termelésről és nem működtettek nyomon követési rendszert sem.
A foglalkoztatottak egyike sem rendelkezett érvényes egészségügyi nyilatkozattal, alkalmasságuk 2015-ben lejárt. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Mikroműanyagok az üveges italokban
Egy friss francia kutatás szerint az üvegpalackos italok több mikroműanyagot…
Tovább olvasom >Több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >Nébih: Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége
Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >