Felfüggesztette a Nébih egy húsüzem működését
Súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy peresztegi húsbolt és a hozzá kapcsolódó üzem működését, valamint elrendelte több mint kilenc és fél tonna élelmiszer megsemmisítését – közölte a Nébih szerdán az MTI-vel.
A Nébih ellenőrei a hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették a cég kereskedelmi és előállítói tevékenységét és termékvisszahívásra kötelezték a vállalkozót. Az üzletből Győr-Moson-Sopron megyei és a környező megyékben található üzletekbe szállítottak termékeket. Milliós nagyságrendű bírság kiszabása várható.
A tájékoztatás szerint az előző héten végzett ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy a bolt és az előállító üzem leromlott műszaki és higiéniai állapotban volt. Egyebek mellett nem volt meleg víz, az eszközfertőtlenítő berendezéseket nem üzemeltették, a mosogatáshoz és a takarításhoz használt vizet egy fatüzelésű kazán nyitott tartályából nyerték.
Az üzem és a bolt túlzsúfolt volt, a szabadban is résztevékenységeket végeztek. Az ellenőrzéskor sertésfejet főztek. A vizsgálat idején a ládamosó helyiségben dugulás volt, a szennyvíz a kolbászok érlelésére használt terembe folyt.
A hűtőterekben a csomagolt és csomagolatlan, félkész- és késztermékeket szabálytalanul egy légtérben tárolták. A pácolós hűtőkamrában az ajtókeret levált, a padozat sérült volt, az ott tárolt élelmiszeren egérrágás nyomait és egérürüléket találtak az ellenőrök.
A bolt és az üzem nem rendelkezett állati eredetű hulladék tárolására alkalmas hulladéktárolóval, az előállításkor keletkezett selejtet, valamint a kereskedelmi egységekből származó visszárut elkülönítés és jelölés nélkül, egyéb felhasználásra szánt élelmiszerekkel együtt tárolták.
Összesen tizenkettő termékről tudtak gyártmánylapot bemutatni, annak ellenére, hogy az árlista szerint ötven féle terméket készítettek. Nem vezettek napi nyilvántartást a termelésről és nem működtettek nyomon követési rendszert sem.
A foglalkoztatottak egyike sem rendelkezett érvényes egészségügyi nyilatkozattal, alkalmasságuk 2015-ben lejárt. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Problémarétegek
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar Édességgyártók Szövetsége: trendek 2025-ben és kilátások 2026-ra
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Fidelity Kitekintés 2026: Ki hozza a csákányt és a lapátot a mesterséges intelligenciához?
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Így változik az egyéni vállalkozók élete január 1-től: 20 millió forintra emelkedik az alanyi adómentes keret, átalakul a SZOCHO
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
