Félezer milliárddal is csökkenhetnek a vállalkozások adminisztrációs költségei

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 04. 14:07

Az idén összesen 500 milliárd forinttal csökkenhetnek a vállalkozások adminisztrációs terhei, az első, 100 milliárd forintos tehercsökkentő csomagról még e hónapban a nemzetgazdasági tárca előterjesztése alapján dönthet a kormány – közölte Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára egy hétfői háttérbeszélgetésen.

Az államtitkár elmondta: a második, 400 milliárd forintos csomagról az év végéig születik döntés, ahogyan arról is, hogy kell az egész rendszert átalakítani ahhoz, hogy ne termelődjenek újra a bürokratikus költségek. Az intézkedések részleteiről nem kívánt beszámolni, azt azonban közölte, hogy azok nem okoznak költségvetési bevételkiesést.

Hozzátette: ma a vállalkozások adminisztratív költségei a GDP 10 százalékát is meghaladják, ebből 800 milliárd forintos az a tétel, amelyet a vállalkozások tehernek tekintenek. Úgy vélekedett: a bürokratikus költségek csökkenése elősegítheti a foglalkoztatás bővülését és a gazdasági növekedést.

Cséfalvay Zoltán leszögezte: a vállalkozások versenyképességének javításához az Európai Unióban és Magyarországon is szükség van az adminisztrációs terhek csökkentésre, illetve annak segítésére, hogy a cégek minél erősebben vegyenek részt a belső piacon, szélesítsék innovációs tevékenységüket.

A Versenyképességi Tanács kétnapos informális ülésének előkészítéséről beszámolva elmondta: április 12-én a kutatási, 13-án pedig az ipari miniszterek tanácskoznak. Az első napon egyebek mellett téma lesz a 2014-től kezdődő tervezési periódusra vonatkozó új kutatás-fejlesztési politika, amelyről a szakminiszterek most fejthetik ki első alkalommal a véleményüket. Az ipari miniszterek tanácskozásán pedig a kis- és közepes vállalatok pénzügyi finanszírozásának új eszközeiről is szó lesz – hívta fel a figyelmet az államtitkár – írja az mfor.hu.

Kapcsolódó cikkeink