Felemás érzésekkel

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 12. 16. 08:00

Az idei erfurti szakácsolimpián elért jó magyar eredményeket jóval kevésbé kapta fel a sajtó, mint a két évvel ezelőttieket. Mennyit ér az olimpiai érem ebben a „sportágban”? – kérdeztük Tanács Attilát, aki egy arany- és két ezüstérmével a magyar egyéni indulók legeredményesebbjeként tért haza.– Ha azt nézem, hogy egy sportoló hasonló eredményt elérve milyen erkölcsi és anyagi jutalmazásban részesül, akkor kicsit keserű az éremre néznem – mondja a 39 éves szakács. – Minden egyes oklevél mögött ugyanis rengeteg munka és rengeteg, a családomtól ellopott idő van.
Márpedig oklevélből van bőven. Tanács Attila kis irodájának falán több mint hatvan bekeretezett diploma látható, azért ennyi, mert több falfelület nincs már.
Pedig a szakemberek egy része nem igazán tartja sokra a szakács világbajnokságokon-olimpiákon szerzett elismeréseket, vitatja az eredmények értékét. Különösen az utóbbi években teret hódító artisztika létjogosultságát vonják kétségbe, márpedig Tanács Attila ebben a szakágban aratja sikereit.
– Sokan nem tudják, mire jó az artisztika, öncélú művészkedésnek tartják. Bevallom, sokáig én magam sem értettem, mennyire széles körben van hatása a szakácsszakmára az alapanyagok faragásának – folytatja a szakember. – De mára értelmet nyert számomra e munka.
Napjainkban, amikor az ízek mellett egyre nagyobb szerepet kap a tálalás, külföldön a színvonalas szállodák főállású artisztikai szakembert foglalkoztatnak. Nálunk még nincs presztízse ennek az ágazatnak, pedig Tanács Attila szerint érdemes erre is oktatni a fiatalokat, mert nem csak az anyaggal tanulnak meg jobban bánni, de még a megfelelő késhasználatot is, ami ma ugyancsak alapvető gond. Itt megtapasztalhatják, hogy nem mindegy az sem, milyen szögben élezi a köszörűs a szerszámot.
– Nemrégiben az MNGSZ elnöke javasolta a WACS-nak, hogy aki nemzetközi versenyen artisztikában indul, annak az A kategóriában, hidegkonyhában is legyen kötelező megmérettetnie magát. Alapvetően egyet is értek a törekvéssel, de amíg nálunk mindenki a saját költségére készül fel egy versenyre, nem szabad ilyet elvárni.
Az idei olimpia csaknem félmillióba került Tanács Attilának, aki ennek ellenére úgy gondolta, bizonyítja, hogy nem csak a faragókés áll jól a kezében, ezért elindult a hidegkonyhai kategóriában is. Eredménye ezüstérem. Sok vagy kevés? A 132 fős mezőnyből huszonhárman értek el aranyfokozatot, 47-en kaptak ezüstérmet.

Kapcsolódó cikkeink