Felelős élelmiszeripari reklámozás
Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) nemrégiben készített jelentése szerint a vizsgált amerikai óriáscégek 2006-ban összesen 1,6 milliárd dollárt költöttek arra, hogy termékeiket népszerűsítsék a gyerekeknek.
A kutatás elsődleges indoka a
fiatalok egészségi helyzetével kapcsolatos,
növekvő aggodalom. Az egyre elterjedtebb egészségtelen
táplálkozás elhízáshoz és
egyéb, súlyos betegségekhez a gyerekek körében,
melyben nem kis része van a különböző
élelmiszeripari termékek reklámjainak.
A cégektől begyűjtött
adatok alapján a gyerekeket megcélzó kampányok
870 millió dollárt tettek ki, míg a kamaszokat
kicsit több mint 1 milliárd dollár értékű
marketingtevékenységgel bombázták. A két
korcsoport közötti átfedés 300 millió
dollár, így jött ki az 1,6 milliárd
dolláros érték 2006-ban.
Miközben az FTC
szerint még lenne hová fejlődnie a cégeknek,
elismerte, hogy komoly haladást értek el "gyerek
marketing" témában. A most vizsgált 44
óriáscég közül például
13 alkalmazza az akkor elfogadott irányelveket, így
ezek a hirdetők nem, vagy csupán "egészséges"
üzenetekkel, esetleg csak bizonyos csatornákon keresztül
célozzák a 12 év alatti gyerekeket.
Az
amerikai szabályozó testület kiemeli, nem azt
várják a cégektől, hogy ne költsenek ebben
a korcsoportban, inkább azt, hogy mindezt felelősen tegyék.
A 12 év alattiakat például egészséges
életmódra buzdító, az egészséges
ételeket, létfontosságú tápanyagokat
népszerűsítő üzenetekkel kellene célozni.
Ezeket a sztenderdeket pedig minden, általuk használt
csatornán meg kellene honosítaniuk a hirdetőknek.
The report, Marketing Food to Children
and Adolescents: A Review of Industry Expenditures, Activities, and
Self-Regulation, finds that 44 major food and beverage marketers
spent $1.6 billion to promote their products to children under 12 and
adolescents ages 12 to 17 in the United States in 2006.
The
report finds that approximately $870 million was spent on
child-directed marketing, and a little more than $1 billion on
marketing to adolescents, with about $300 million overlapping between
the two age groups in 2006. Marketers spent more money on television
advertising than on any other technique ($745 million or 46 percent
of the 2006 total.)
The report finds that, although there
is room for improvement, the food and beverage industries have made
significant progress since the FTC and the Department of Health and
Human Services co-sponsored the Workshop on Marketing,
Self-Regulation & Childhood Obesity in 2005. The report cites the
Children’s Food and Beverage Advertising Initiative, launched by
the Council of Better Business Bureaus (CBBB) in 2006, for taking
“important steps to encourage better nutrition and fitness among
the nation’s children,” by changing the mix of food and beverage
advertising messages directed to children under 12 and encouraging
them toward healthier eating and better physical fitness.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >