Felelős élelmiszer-gazdálkodás: ez az ALDI
Az ALDI Magyarország elkötelezett a hatékony működés folyamatos fejlesztése mellett, miközben vásárlóinak tartósan alacsony árakat és magas minőséget biztosít. A vállalat felelősségteljesen kezeli az általa forgalmazott termékeket, szem előtt tartva, hogy az élelmiszer érték – előállítása és eljuttatása a fogyasztókhoz jelentős erőforrásokat igényel.
Élelmiszer-pazarlás csökkentése: tudatos tervezés és logisztika
Az ALDI kiemelt figyelmet fordít az élelmiszer-pazarlás minimalizálására. Készletgazdálkodását alapos mennyiségi tervezéssel optimalizálja mind a központi raktárban, mind az üzletekben, miközben folyamatosan fejleszti informatikai rendszereit a hatékony termékmenedzsment érdekében. A döntések alapját naprakész statisztikai adatok képezik.
A vállalat a logisztikai folyamatait úgy alakította ki, hogy csökkentse a rövid eltarthatósági idejű termékekből eredő veszteségeket. A friss áruk napi és hőmérséklet-kontrollált szállításával maximalizálja az eltarthatóságot. Termékválasztéka rugalmasan igazodik a fogyasztói igényekhez, így elkerülhető a túltermelés és túlkínálat.
Az áruházak „Azon melegében” látványpékségeiben például a friss pékárukat a napi kereslethez igazodva sütik, így jelentősen csökken a felesleg. A vállalat áruházi munkatársai egyúttal frissességfelelősök is: folyamatosan ellenőrzik és leválogatják az árukészletet annak érdekében, hogy a lehető legtöbb friss termék jusson el a vásárlókhoz. A lejárathoz közeli, vagy esztétikailag hibás termékeket kedvezményes áron kínálják, így azok is hasznosulhatnak.
A vásárlók „A nap fogása” felirat alatt az előző napi pékárukat bezacskózva másnap délig 50%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg. Ugyanez a kedvezmény vonatkozik a szépséghibás zöldségekre és gyümölcsökre is – akár 30-50%-os árengedménnyel.

2024-ben az ALDI több mint 1430 tonna élelmiszert adományozott hátrányos helyzetű családok részére az Élelmiszerbank közreműködésével
Élelmiszermentés és társadalmi felelősségvállalás
Ami mégis megmarad, az sem vész kárba – az ALDI 2016 óta szorosan együttműködik a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, amelynek önkéntesei rendszeresen elszállítják az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket az áruházakból, és eljuttatják azokat a rászorulókhoz. Az együttműködés a kismértékben csomagolássérült termékekre is kiterjed.
A központi raktárból további 74 tonna termék került átadásra ugyanezen célból. Az emberi fogyasztásra már nem alkalmas, de újrahasznosítható élelmiszereket az ALDI gazdálkodóknak, állatkerteknek, valamint biogázüzemeknek ajánlja fel, ezzel is támogatva a körforgásos gazdaságot. Az ALDI non-food termékekkel is segíti a rászorulókat: az idei évben eddig 189 raklapnyi árut adományozott a Magyar Vöröskeresztnek és az Élelmiszerbanknak. (x)
Kapcsolódó cikkeink
A magyarok szerint az élelmiszer-pazarlás ugyanolyan nagy probléma, mint a klímaváltozás
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Szomjazók viadala – Kell-e aggódniuk a szeszipar szereplőinek a fogyasztás visszaesése miatt?
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A múlt ízei, a jövő egészsége
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Logisztikai erő és nemzetközi terjeszkedés
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Új struktúra, régi erősségek
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Fejlődés küszöbén a magyar élelmiszeripar – Lezajlott a második Hungarian Food Summit
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >