Feldobja az őszt és telet a konyhában a cékla
A cékla számos különleges étel alapja. Szemet gyönyörködtető színe feldobja az ételeket, beltartalmi értéke, az egészségre gyakorolt hatása miatt pedig érdemes minél többet fogyasztani belőle.
A cikk a Trade magazin 2023/12-01. lapszámában olvasható.
A sokak által superfoodként emlegetett céklának számtalan jótékony hatás tulajdonítható. Hazánkban elsősorban savanyúságként vált közismertté, de egyre többen ismerik fel a konyhában sokoldalúságát – íze például sütve finom édes, színe pedig minden tányér éke lehet.
A cékla magas vastartalmát képes szervezetünk hasznosítani, de a vas mellett sok más ásványi anyagot– így kalciumot, foszfort, káliumot, jódot, mangánt, magnéziumot – és C-, K-, és B-vitaminokat is tartalmaz. Serkenti a méregtelenítési folyamatokat, egyes kutatások szerint javítja az állóképességet. Zsírégető hatását a benne található betain támogatja, rendszeres fogyasztása jó hatással lehet a bőrre és a vérnyomásra is.
Nem csoda, hogy a magyar konyha egyre gyakoribb szereplője a cékla. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB közös becslése alapján termőterülete 2021–2022 között 49%-kal nőtt, így ma már 343 hektáron foglalkoznak céklatermesztéssel. A termelés hatékonysága is folyamatosan javul: míg 2013–2017 között egy hektárról 41 tonnát takarítottak be a termelők, addig 2018–2022 között már elérte az 55 tonnát az átlagtermés. //
Kapcsolódó cikkeink
Az állati termékpálya melletti uniós kiállást sürgeti a Farm Europe
Az állattenyésztési ágazatban tevékenykedők munkájának elismerését és megbecsülését szem előtt…
Tovább olvasom >Drágul a sárgarépa Ukrajnában a kínálati szűkülés miatt
Április végére jelentősen megemelkedett a sárgarépa ára az ukrán piacokon…
Tovább olvasom >Idén sem kell mezőgazdasági vízszolgáltatási díjat fizetni öntözési célú vízfelhasználás esetén
Az elmúlt időszakban rendkívül komoly kihívásokkal kellett megküzdenie a gazdáknak,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az Országos Kereskedelmi Szövetség az árréscsökkentés kivezetését javasolja
Az árréscsökkentés kivezetését javasolja az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ); a…
Tovább olvasom >Május második felében dől el, marad-e az árréscsökkentés
Amikor a kormány bevezette az árréscsökkentést, úgy döntött, hogy május…
Tovább olvasom >KSH: az élelmiszeripar értékesítési árai 6,2 százalékkal emelkedtek
2025 márciusában az ipari termelői árak átlagosan 7,3 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >