Feldobja az őszt és telet a konyhában a cékla
A cékla számos különleges étel alapja. Szemet gyönyörködtető színe feldobja az ételeket, beltartalmi értéke, az egészségre gyakorolt hatása miatt pedig érdemes minél többet fogyasztani belőle.
A cikk a Trade magazin 2023/12-01. lapszámában olvasható.
A sokak által superfoodként emlegetett céklának számtalan jótékony hatás tulajdonítható. Hazánkban elsősorban savanyúságként vált közismertté, de egyre többen ismerik fel a konyhában sokoldalúságát – íze például sütve finom édes, színe pedig minden tányér éke lehet.
A cékla magas vastartalmát képes szervezetünk hasznosítani, de a vas mellett sok más ásványi anyagot– így kalciumot, foszfort, káliumot, jódot, mangánt, magnéziumot – és C-, K-, és B-vitaminokat is tartalmaz. Serkenti a méregtelenítési folyamatokat, egyes kutatások szerint javítja az állóképességet. Zsírégető hatását a benne található betain támogatja, rendszeres fogyasztása jó hatással lehet a bőrre és a vérnyomásra is.
Nem csoda, hogy a magyar konyha egyre gyakoribb szereplője a cékla. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB közös becslése alapján termőterülete 2021–2022 között 49%-kal nőtt, így ma már 343 hektáron foglalkoznak céklatermesztéssel. A termelés hatékonysága is folyamatosan javul: míg 2013–2017 között egy hektárról 41 tonnát takarítottak be a termelők, addig 2018–2022 között már elérte az 55 tonnát az átlagtermés. //
Kapcsolódó cikkeink
NAK: a fogyasztókat is kedvezőtlenül érintené az uniós agrártámogatások elvonása
Súlyosan érintené a kis- és közepes gazdaságokat az uniós agrártámogatások…
Tovább olvasom >NAK-FruitVeB: csemegekukoricából a tavalyi termésmennyiség valószínűsíthető
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi…
Tovább olvasom >A megszokottnál jóval gyengébb az idei meggytermés
Idén sem kedvezett a meggytermésnek az időjárás, a tavaszi fagykár…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: az előző év azonos időszakához mérten 4,9, májushoz képest 1,2 százalékkal mérséklődött az ipari termelés júniusban
2025 júniusában az ipari termelés volumene 4,9 százalékkal elmaradt az…
Tovább olvasom >MBH gyorselemzés: Továbbra is visszafogott az ipar teljesítménye
Az ipar továbbra is gyenge számokat produkál: júniusban az ipari…
Tovább olvasom >AI és fenntarthatóság lehetnek a középvállalatok kitörési pontjai a bizonytalanság idején
A Grant Thornton International Business Report (IBR) legfrissebb adatai szerint…
Tovább olvasom >