Feldobja az őszt és telet a konyhában a cékla
A cékla számos különleges étel alapja. Szemet gyönyörködtető színe feldobja az ételeket, beltartalmi értéke, az egészségre gyakorolt hatása miatt pedig érdemes minél többet fogyasztani belőle.
A cikk a Trade magazin 2023/12-01. lapszámában olvasható.
A sokak által superfoodként emlegetett céklának számtalan jótékony hatás tulajdonítható. Hazánkban elsősorban savanyúságként vált közismertté, de egyre többen ismerik fel a konyhában sokoldalúságát – íze például sütve finom édes, színe pedig minden tányér éke lehet.
A cékla magas vastartalmát képes szervezetünk hasznosítani, de a vas mellett sok más ásványi anyagot– így kalciumot, foszfort, káliumot, jódot, mangánt, magnéziumot – és C-, K-, és B-vitaminokat is tartalmaz. Serkenti a méregtelenítési folyamatokat, egyes kutatások szerint javítja az állóképességet. Zsírégető hatását a benne található betain támogatja, rendszeres fogyasztása jó hatással lehet a bőrre és a vérnyomásra is.
Nem csoda, hogy a magyar konyha egyre gyakoribb szereplője a cékla. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB közös becslése alapján termőterülete 2021–2022 között 49%-kal nőtt, így ma már 343 hektáron foglalkoznak céklatermesztéssel. A termelés hatékonysága is folyamatosan javul: míg 2013–2017 között egy hektárról 41 tonnát takarítottak be a termelők, addig 2018–2022 között már elérte az 55 tonnát az átlagtermés. //
Kapcsolódó cikkeink
Zamatos indulás: Elrajtolt a 2025-ös magyar dinnyeszezon
Bár a hűvös tavasz néhány héttel eltolta a hazai dinnyeszezon…
Tovább olvasom >Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány,…
Tovább olvasom >Visszaszerezheti elvesztett exportpiacait a magyar dinnye a termelői érdekképviseletek szerint
Visszaszerezheti exportpiacait a magyar dinnye, a 175 ezer tonnásra becsülhető…
Tovább olvasom >További cikkeink
Most akár 20%-kal olcsóbban szerezhetők be a magyar lecsó alapanyagai a PENNY-ben
A nyári szezon kihagyhatatlan kedvence a friss, házias lecsó, amelyhez…
Tovább olvasom >Világnapján ünnepeljük a csokoládét!
Nehéz, sőt, már-már fájó elképzelni egy olyan világot, amelyben nincsenek…
Tovább olvasom >Fejlesztésben látják a jövőt a hazai KKV-k
A cégek döntő többsége vágyik rá, és tervez a technológiai…
Tovább olvasom >