Feldman Zsolt: növelni kell az innovációt és az együttműködést a tejágazatban

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 22. 12:35

A versenyképesség és a hatékonyság javításához szükség van a termelői együttműködések erősítésére és innovációra a tejágazatban – jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Lajosmizsén.

tehentej

Feldman Zsolt a III. tejágazati konferencián kiemelte: bár az uniós előrejelzések szerint a következő években nem várható “piaci sokk” a tejágazatban, Magyarországnak még bőven akad tennivalója a szakma hazai versenyképességének és hatékonyságának növelése érdekében.

Aláhúzta: az agrárium egészéhez hasonlóan a tejágazatban is fontos a termelői együttműködések erősítése és az innováció, míg a tejfeldolgozás terén a hozzáadott érték növelése. E fejlesztési irányokat a kormány kiemelten kezeli és támogatja a következő uniós költségvetési ciklusban.

Rámutatott: a magyar mezőgazdaságon belül jelentős szerep jut a tejtermelésnek, amely a teljes állati termékpálya kibocsátásának mintegy 20 százalékát adja. Az állattenyésztés részesedése a teljes agrárszektorból ugyanakkor mindössze 35 százalék, ami javításra szoruló arány – fogalmazott.

Feldman Zsolt kitért arra is, hogy a következő hét évben Magyarországnak összesen 12,3 milliárd euró uniós agrártámogatás felhasználására lesz lehetősége. Jelezte: 2014 még a megszokott rendszert alkalmazó, átmeneti év lesz, az elosztás új modelljét jövő májusig kell kialakítani. A körvonalazódó elképzelések mindegyikének biztos pontja, hogy vezérelvnek tekinti az energiahatékonyságot, illetve ökológiai célterületek kialakításával és a gyepgazdálkodás ösztönzésével támogatja a “zöldítés” közösségi alapelvét. Megteremti továbbá a kisgazdaságok egyszerűsített, valamint a fiatal gazdák kiemelt támogatásának feltételeit. Része az elképzeléseknek az állattartók jövedelemstabilizációját szolgáló alap és a jelenleg “kicsit fapados” finanszírozási eszköztárat rugalmasabbá tevő új hitelalap létrehozása is – mondta.

Emlékeztetett: jövő januártól a korábbi kutatóbázisok újjászervezésével és egybegyúrásával létrehozzák a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot. Erre azért van szükség, mert a mezőgazdaság tudásbázisa komoly amortizáción ment keresztül az elmúlt időszakban és annak helyreállítása elképzelhetetlen a korábbinál nagyobb állami szerepvállalás nélkül.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke arról beszélt: ezzel a konferenciával zárják le azt a 12 elismert szakember bevonásával idén elvégzett munkát, mely felmérte, milyen adottságokkal és lehetőségekkel indulnak neki a magyar tejtermelők és –feldolgozók a kvótakivezetés utáni, kiélezettebb versenynek.

Közölte: a közös gondolkodást összegző tanulmányban rögzítették, hogy 10 év alatt ötödével, évi 2-2,2 millió tonnára szeretnék növelni a hazai tejtermelés volumenét, míg negyedével, fejenként évi 200 kilogrammra a lakossági tej- és tejtermék-fogyasztást. Emellett a szervezet célja az ágazat exportteljesítményének 30 százalékos bővítése, míg a behozatal 20 százalék alá szorítása. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink