Feldman Zsolt: a borászati szakma felkészültsége jó alap a pezsgő minőségi reneszánszához
A magyar bor- és pezsgőkészítő szakmai közösség felkészültsége jó alapot ad a tradicionális pezsgő minőségi reneszánszának folytatásához – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, Etyeken.
Feldman Zsolt a Rókusfalvy Birtokon tartott első magyar pezsgőkonferencián arról beszélt, hogy a napjainkban Magyarországon forgalomba hozott borászati termékek 6-7 százaléka pezsgőféle, ami jelentős arány. Hozzátette, hogy a továbblépés lehetőségét a kormány megteremti, amiben segíthet az eredetvédelem, a földrajzi árujelzők alkalmazása, a termőhely és a termékek közötti kapcsolat erősítése. Az államtitkár elmondta, hogy a nyughatatlan, alkotni vágyó és piaci lehetőséget érző borászok a pezsgőkészítés területén is előrébb akartak lépni és ebben partnerre találtak a kormányzatban; az adminisztrációs terhek csökkentésével a termelők alkotói szabadsága kiteljesedhetett. Hozzátette, a kormányzat figyel arra, hogy a szőlőterületek megújításához, a technológia fejlesztéséhez is segítséget adjon. Rókusfalvy Pál borász, társszervező elmondta, hogy a rendezvény szempontjából fontos volt, hogy külföldi vendégeket is meghívhattak; érdemes megnézni a világban, hogyan készítenek pezsgőt és hogyan értékesítik azok, akik ezt a hagyományt már sok száz éve megteremtették. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Minden korty egy új fejezet – teljesen megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád
A borkészítés minden fázisát elemezve és átgondolva, a legújabb trendeknek…
Tovább olvasom >A tarvágás káros, és az állami erdészetek tudnák felelősebben kezelni hazánk erdeit – ezt üzeni a WWF Magyarország Klímabarát Erdőgazdálkodó díja
Az Agrárminisztérium közleménye, illetve a közösségi média számára készült videója…
Tovább olvasom >Történelmi döntés: az Európai Bizottság jóváhagyta az első fenntarthatósági áregyezséget a borágazatban
Az Európai Bizottság első alkalommal foglalt hivatalosan állást egy fenntarthatósági…
Tovább olvasom >További cikkeink
EM: tovább folytatódik a visszaváltási rendszer fejlesztése
Az előző év elejétől bevezetett rendszernek köszönhetően 2025 nyarára jelentős…
Tovább olvasom >Lassulás és áremelkedés egyszerre – így alakul a tejpiac nyáron
A tejágazatban egyszerre van jelen a nemzetközi árnövekedés és a…
Tovább olvasom >Újabb probléma hozhat élelmiszer-drágulást
Súlyos következményekkel járhat a latin-amerikai agrárszektorra nézve, ha az Egyesült…
Tovább olvasom >