Felavatták a magyar Agrofeed takarmánypremix-üzemét Oroszországban

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 04. 11:10

Felavatták a győri Agrofeed Kft. hárommilliárd forint értékű takarmánypremix-üzemét Oroszországban kedden a Tula megyei Jasznogorszkban.

Széll TamásAz üzem minden idők második legnagyobb értékű, teljes mértékben magyar tulajdonú beruházása a kétoldalú relációban a Richter 20 évvel ezelőtti befektetése után. A 100 százalékos magyar önerőből megvalósított zöldmezős projekt a Szekeres István és Csitkovics Tibor társtulajdonos-ügyvezető által jegyzett Agrofeed eddigi legnagyobb üzleti vállalkozása, amelyet a tervek szerint később még bővíteni fognak.
A jasznogorszki üzem révén a magyar premixgyártó vállalat a jelenlegi 8-10-ről 15 százalékra növeli részesedését az orosz piacon, amelyen már másfél évtizede van jelen.
Szekeres István az MTI-nek elmondta, hogy a jasznogorszki üzem létrehozására azért volt szükség, mert a magyarnál tízszeresen nagyobb orosz piac igényeit Magyarországról szállítva kiszolgálni már nem nagyon lehet. Tőkeerős nyugat-európai konkurenseink is építkeznek ebben az üzletben, amivel lépést kell tartanunk – tette hozzá.
Csitkovics Tibor az MTI-nek elmondta, hogy a cég a Magyarországgal szomszédos és a FÁK-országokon kívül Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is terjeszkedik.
A gyáravatás alkalmat szolgáltatott a kormányközi egyeztetésre is: Szabó László, a Külgazdasági és Külkereskedelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Jevgenyij Gromikóval, az orosz agrártárca miniszterhelyettesével tárgyalt. A megbeszélésen mérlegelték az együttműködés fejlesztésének lehetőségeit az európai szankciók és az orosz ellenembargó által meghatározott körülmények között.
Szabó László az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a magyar exportvállalatoknak meg kell érteniük, hogy az orosz exportkiváltási politika keretei között, amely helyi termelési központok létrehozására összpontosít, mire van szüksége az orosz félnek.
“Szerencsére van olyan magyar technológia, magyar tudás, amit hasznosan be tudunk fektetni” – mondta.
Hozzátette: az orosz fél érdeklődik a közös finanszírozásban, vegyesvállalatok formájában létrehozandó, élelmiszerrel, mezőgazdasággal kapcsolatos beruházások iránt, “amelyekben kis-, közepes- vagy akár nagyobb magyar cégek sikerrel tudnak versenyezni az orosz piacon”. Az együttműködés lehetséges területei között említette az öntözéses és takarmányozási technológiák, az állattenyésztési know-how átadását.
“Természetesen a szankciók nagyon keményen érintik az orosz gazdaságot, de az importkiváltási politika nagyon jó lehetőséget ad a magyar cégeknek. Szeretnénk meglovagolni ezt a hullámot, és amint a szankciók – remélhetőleg hamarosan – fellazulnak, akkor talán egyre több termékkel tudunk majd belépni az orosz piacra” – mondta.
Az agrártárca részéről Nagy István hangsúlyozta: az orosz piac nagy lehetőség a magyar mezőgazdasági termékek számára. Rámutatott, hogy az Agrofeed befektetése a sikeres működése esetén új kapukat tud megnyitni a magyar mezőgazdaság előtt.
A jasznogorszki beruházás keretében teljesen automatizált 1400 négyzetméteres gyártóüzem épült, valamint 5 ezer négyzetméteres raktár és vállalati iroda. Az építkezés tavaly májusban kezdődött, a tervezésben és kivitelezésben magyar, orosz és holland cégek vettek részt. Az új üzem több mint 100 munkahelyet biztosít majd. (Pogár Demeter, MTI)

Kapcsolódó cikkeink