Fél évszázados az Auchan

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 07. 13:02

1961. július 6-án nyílt meg az első Auchan áruház Roubaix-ben, az észak-franciaországi város Haut Champs negyedében.

Innen ered a cég szójátékon alapuló neve: az Auchan szót úgy ejtik, mint a fennsíkot jelentő “haut champs” szót. A textil üzemből átalakított, családi tulajdonban lévő és mindössze 30 főt foglalkoztató szupermarket azóta 12 országot és több szakmát magába foglaló világbirodalommá nőtte ki magát. 500-nál több hipermarket, 750 szupermarket van a családi vállalkozás birtokában, 300-nál több kereskedelmi központ áll az Immochan kezelésében, a csoporthoz tartozó Oney Banknak pedig 10 országban 6,5 millió ügyfele van.


A mai napig is családi tulajdonban lévő, a tőzsdén nem jegyzett, s a kereskedelem területén a világ nyolcadik legnagyobbjaként nyilvántartott cégcsoport hipermarket ágazata 2010-ben 229 ezer embert foglalkoztatott a világ 12 országában. Az 50. születésnap alkalmából mind a 12 országban a vállalat közös vacsorára hívta meg a munkatársakat. Az est keretében levetítették a 80. életévét betöltött Gérard Mulliez, a cég alapítójának video üzenetét, és bemutatták az “Auchan Saga” című, az Auchan történetét feldolgozó filmet.

A csoport történetében a nemzetközi porondra lépés egyik fontos pillanata volt a magyarországi megjelenés. Az 1998-ban megnyitott budaörsi, és a 2000-ben megnyitott soroksári áruház sikere, a magyar gazdaságba vetett bizalom eredménye, hogy a 13. születésnapját ünneplő Auchan Magyarország Kft. mára 12 áruházat üzemeltet: kilencet Budapesten és környékén, hármat (Székesfehérvár, Kecskemét, Miskolc) pedig vidéken. A vállalat által foglalkoztatott 5800 munkatárs 92%-a a vállalat három alapértékének – bizalom, megosztás, fejlődés – köszönhetően a nemzetközi Auchan részvényese. Az 50. születésnap alkalmából rendezett ünnepség méltó keretet adott arra is, hogy az Auchan Magyarországnál 5, 10 és 15 éve dolgozó több mint 900 kollégát is megünnepeljék – írja a news4business.hu.

Kapcsolódó cikkeink