Fejlessze tökélyre kávéfőzési tudományát!

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 11. 11:12

A kávékészítéshez mindenki ért valamennyire, azt azonban kevesen tudják, hogyan nyerhetik ki maximálisan a kávébab-szemekben rejlő íz- és illatanyagokat. „A legjobb íz és aroma közvetlenül a kávé elkészítése előtt őrölt kávészemekből érhető el. A kávészemeket lehetőleg légmentesen záró tárolóedényben tartsuk, mert így őrizhetik meg legtovább kellemes aromájukat” – hívta fel a figyelmet Krakk Bálint a Catler termékmenedzsere.

kave

Megfelelő kávé kiválasztása
Alapvető igazság, hogy az a legjobb kávé, amit szívesen fogyasztunk. Ideális esetben, kóstolással megtalálhatjuk azt az ízt, amihez ragaszkodhatunk. Ugyanakkor a márka jó hírneve is nagyon fontos, csakúgy, mint a forgalmazó vállalkozás mérete, hiszen a nagy mennyiségben előállított, kereskedelmi forgalomba kerülő kávé minőségének biztosítása a nagyobb cégeknél hatalmas kötelezettség.

Az ízletes kávé elkészítése
A lehető legfinomabb kávék elkészítéséhez ne előre őrölt kávét válasszunk! Ha ugyanis a szemes kávét magunk őröljük – közvetlenül a kávé lefőzése előtt -, akkor maximálisan kinyerhetjük a szemekben található illóolajokat és aromákat. A boltokban kapható őrlemények felbontás után már órák alatt sokat veszítenek minőségükből, míg a pörkölt kávészemek legalább három hétig megőrzik eredeti ízvilágukat. A kávészemek őrlésénél ügyeljünk arra, hogy az őrlemény finom legyen, azonban az őrlés mértékét ne vigyük túlzásba, mert a porszerű állag már nem megfelelő. „A Catler ES 8012-es kávéfőző géppel például gyönyörű, vastag kávéhabot tudunk készíteni a kávészemekben található illóolajoknak köszönhetően. Mindez csak a frissen őrölt kávéból hozható ki.”- hívta fel a figyelmet Krakk Bálint, a Catler termékmenedzsere.

Tisztán feketén vagy tejjel?
Az egyik legismertebb kávéfajta az eszpresszó, mely egy jellegzetes aromájú és erőteljes ízű kávé. Sokan csak „rövid feketeként” emlegetik, mivel hét gramm őrölt kávéból főzik. Általában kisméretű csészében, vagy pohárban szolgálják fel. Bár sokan a reggeli órákban tisztán isszák a feketét, azért napközben is jól eshet egy lágyabb ízű tejes kávé, például egy capuccino. A jó capuccino könnyed és nem túl meleg, alapját az eszpresszó képezi. Másik fontos összetevője a gőzölt tej, de emellett tejhab is van benne.

Apró trükk a tökéletes lattéhoz
Szintén ismert változat a latte, ami egy tradicionális olasz, illetve francia kávéfajta, melyet csokis croissant-tal szokás felszolgálni. Elkészítése rendkívül egyszerű, hiszen egy üvegpoharat kétharmad arányban habosított tejjel kell megtölteni, majd egy adag eszpresszót adunk hozzá. Legjobb megoldás, ha az eszpresszót a pohár oldalára engedjük, így megőrizhetjük krémes állagát, valamint a tökéletes crema réteget.

A különböző ízesítésű kávék elkészítésének csak a fantázia szabhat határt. „A kávé megfelelő tárolásának, őrlésének és lefőzésének módja mellett különösen fontos, hogy olyan kávéfőzőt válasszunk magunknak, melyen szabályozni tudjuk a vízmennyiséget, valamint a kávéőrlemény adagolását, hiszen e két kritérium döntő mértékben meghatározhatja a kávé ízét és erősségét.” – tette hozzá a Catler termékmenedzsere.

Catler
Az ausztrál alapítású Catler 1932 óta gyárt csúcskategóriás konyhai termékeket. A gyártó hazai képviselője a Fast Hungary, mely többek között a Casio, Sencor, SodaStream magyarországi forgalmazásáért is felel. A Fast csehországi anyavállalata először a Visegrádi-országokban kezdte tevékenységét, de jelenleg már Hollandiában, Dániában, Kanadában és a balkáni országokban is rendelkezik leányvállalatokkal. A Catler 2013-ban jelentős, 20-30 százalék közötti növekedést ért el a hazai piacon. A Catler termékeket elegánsan kidolgozott részletek, csúcsminőségű anyagok, a legmodernebb technológia és formatervezés jellemzi, hiszen hosszú távú használatra és a legigényesebb háztartásokba tervezték őket.

Kapcsolódó cikkeink