Fejenként 127 kg élelmiszer-hulladék keletkezett az EU-ban 2020-ban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 01. 12. 11:45

Az Eurostat első, az egész EU-ra kiterjedő élelmiszerhulladék-figyelésének legfrissebb adatai szerint a pandémia első évében az EU-ban fejenként 127 kilogrammnyi élelmiszer került a szemétbe. Az élelmiszer-hulladék 55%-át a háztartások termelték, ami fejenként 70 kilogrammot jelentett, míg a fennmaradó 45% az élelmiszer-ellátási láncban keletkezett.

Az éttermek és az étkeztetők 12 kilogramm élelmiszer-hulladékot termeltek fejenként (9%), míg a kiskereskedelemben és az élelmiszer-forgalmazás más formáiban keletkezett a legkevesebb hulladék (9 kg; 7%).

Az Eurostat szerint még mindig komoly kihívást jelent a fogyasztói élelmiszer-hulladék kezelése mind az EU-ban, mind globális szinten. A háztartási élelmiszer-hulladék közel kétszerese az elsődleges termelésből, valamint az élelmiszerek és italok előállításából származó élelmiszer-hulladéknak (14 kg és 23 kg/fő). Ez utóbbi ágazatokban léteznek stratégiák az élelmiszer-hulladék csökkentésére, például a kidobott termékek melléktermékként való felhasználására.

Kapcsolódó cikkeink