Fejenként 127 kg élelmiszer-hulladék keletkezett az EU-ban 2020-ban
Az Eurostat első, az egész EU-ra kiterjedő élelmiszerhulladék-figyelésének legfrissebb adatai szerint a pandémia első évében az EU-ban fejenként 127 kilogrammnyi élelmiszer került a szemétbe. Az élelmiszer-hulladék 55%-át a háztartások termelték, ami fejenként 70 kilogrammot jelentett, míg a fennmaradó 45% az élelmiszer-ellátási láncban keletkezett.
Az éttermek és az étkeztetők 12 kilogramm élelmiszer-hulladékot termeltek fejenként (9%), míg a kiskereskedelemben és az élelmiszer-forgalmazás más formáiban keletkezett a legkevesebb hulladék (9 kg; 7%).
Az Eurostat szerint még mindig komoly kihívást jelent a fogyasztói élelmiszer-hulladék kezelése mind az EU-ban, mind globális szinten. A háztartási élelmiszer-hulladék közel kétszerese az elsődleges termelésből, valamint az élelmiszerek és italok előállításából származó élelmiszer-hulladéknak (14 kg és 23 kg/fő). Ez utóbbi ágazatokban léteznek stratégiák az élelmiszer-hulladék csökkentésére, például a kidobott termékek melléktermékként való felhasználására.
Kapcsolódó cikkeink
Októberben 2 százalékra gyorsult az eurózóna inflációja
Éves szinten 2 százalékra gyorsult a fogyasztói áremelkedés az euróövezetben…
Tovább olvasom >Több, mint 20 százalékkal magasabb a fokhagyma termelői ára
Az Eurostat adatai szerint a fokhagyma termése 5,2–7,1 ezer tonna…
Tovább olvasom >Eurostat: csökkent az uniós lakosok által termelt csomagolási hulladék 2022-ben
Az Európai Unióban 83,4 millió tonna csomagolási hulladék keletkezett 2022-ben,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >