Fehérjedús vegán keksz a Semmelweis Egyetemről
A Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszéke új, növényi alapú gluténmentes kekszet fejlesztett, amely a hagyományos gluténmentes termékeknél több rostot és fehérjét tartalmaz. A zöldlencseliszt és sárgaborsó-, tökmag-, kendermag-, valamint barnarizsfehérje keverékéből készült kekszek akár 20%-kal magasabb fehérjetartalommal bírnak, megfelelve az EU fehérjeforrásra vonatkozó előírásainak.

A lencse beltartalmi értéke, magas fehérje- és rosttartalma miatt kiváló alapanyaga a vegán és gluténmentes étkezésnek – nem allergén, emellett olcsó, és minimális az ökológiai lábnyoma
A cikk a Trade magazin 2025/10. lapszámában olvasható.
A termék érzékszervileg is megfelelőnek bizonyult, a lencsés utóíz javítására a kutatók matchatea-kivonatot és inulint adtak a kekszekhez.
Az élelmiszeripari innováció egyszerre válasz a gluténmentes termékeket jellemző kiegyensúlyozatlan tápanyagtartalommal kapcsolatos problémára és a minimális ökológiai lábnyommal készülő egészségvédő élelmiszerek iránti keresletnövekedésre.
A kutatás megerősítette, hogy a felhasznált növényi fehérjék kiváló alternatívái az élelmiszeriparban leggyakrabban használt tej- és szójafehérjéknek. A recept fejlesztése folytatódik, következő lépésként a kutatók megvizsgálják, hogyan csökkenthetik a fehérjedúsított kekszek szénhidrát- és cukortartalmát.
Kapcsolódó cikkeink
Egyetlen nap kellett, hogy a vegánok ne tűnjenek többé hippiknek – ilyen volt a Vegan Summit Budapest
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Újra nőnek a növényifehérje-eladások a finn K-Food üzletekben
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ritmusváltás előtt a magyar intermodális forgalom
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Több, mint 5 millió forint adomány a jótékonysági borárverés eredményeként
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Magyar innovatív tojástermékek Szaúd-Arábiában?
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Szakértő: a szezonális munkák órabére 10-20%-kal magasabb, mint az állandó fix munkáké
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
