Fehérjedús vegán keksz a Semmelweis Egyetemről

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 10. 01. 10:31
🎧 Hallgasd a cikket:

A Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszéke új, növényi alapú gluténmentes kekszet fejlesztett, amely a hagyományos gluténmentes termékeknél több rostot és fehérjét tartalmaz. A zöldlencseliszt és sárgaborsó-, tökmag-, kendermag-, valamint barnarizsfehérje keverékéből készült kekszek akár 20%-kal magasabb fehérjetartalommal bírnak, megfelelve az EU fehérjeforrásra vonatkozó előírásainak.

A lencse beltartalmi értéke, magas fehérje- és rosttartalma miatt kiváló alapanyaga a vegán és gluténmentes étkezésnek – nem allergén, emellett olcsó, és minimális az ökológiai lábnyoma

A cikk a Trade magazin 2025/10. lapszámában olvasható.

A termék érzékszervileg is megfelelőnek bizonyult, a lencsés utóíz javítására a kutatók matchatea-kivonatot és inulint adtak a kekszekhez.

Az élelmiszeripari innováció egyszerre válasz a gluténmentes termékeket jellemző kiegyensúlyozatlan tápanyagtartalommal kapcsolatos problémára és a minimális ökológiai lábnyommal készülő egészségvédő élelmiszerek iránti keresletnövekedésre.

A kutatás megerősítette, hogy a felhasznált növényi fehérjék kiváló alternatívái az élelmiszeriparban leggyakrabban használt tej- és szójafehérjéknek. A recept fejlesztése folytatódik, következő lépésként a kutatók megvizsgálják, hogyan csökkenthetik a fehérjedúsított kekszek szénhidrát- és cukortartalmát. 

Kapcsolódó cikkeink