Fehérjebevitel: alulértékelt növényi források a magyar étrendben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 11. 06. 14:59
🎧 Hallgasd a cikket:

Egy, a Danone Magyarország megbízásából készült országos kutatás szerint a felnőttek fele bizonytalan abban, hogy elegendő fehérjét fogyaszt-e, miközben a növényi eredetű fehérjeforrások továbbra is háttérbe szorulnak.

Csupán 4% tudja, hogy a saját életvitelének megfelelően mekkora mennyiségű fehérjére lenne szüksége naponta

A cikk a Trade magazin 2025/11. lapszámában olvasható.

A növényi fehérjeforrások közül leginkább a hüvelyesek jelennek meg a magyarok étrendjében, és jellemzően heti 1-2 alkalommal kerülnek az asztalra. Az olajos magvak fogyasztása meglehetősen nagy szórást mutat: míg 44% ritkán vagy soha, 36% heti rendszerességgel fogyaszt olajos magvakat.

A növényi tejhelyettesítők fogyasztása sem általános – 75% szinte soha nem él ezekkel.

A kutatás rávilágít arra, hogy bár a fizikai aktivitás egyre elterjedtebb, a fehérjebevitel tudatos követése még mindig ritka: csupán 4% tudja pontosan, mennyi fehérjére van szüksége. A vegán és vegetáriánus étrendet követők aránya alacsony, ugyanakkor a flexitáriánusok 10%-os jelenléte lehetőséget kínál a növényi fehérjék piacának bővítésére.

A fehérjebevitellel a legtöbbek célja az általános egészség és jóllét (37%), 12% esetében pedig az izomtömeg építése vagy fenntartása. A válaszadók 43%-a viszont egyáltalán nem foglalkozik a fehérjefogyasztás kérdésével.

Kapcsolódó cikkeink