Fehéredő sertéshús, küszködő ipar
A Magyar Húsiparosok Szövetségének hagyományos Húsvéti Sajtótájékoztatóján Éder Tamás az elmúlt évet elemezte a sertéshús áfájának csökkentése tükrében, Dr. Feldman Zsolt államtitkár az áfacsökkentés fogyasztókra gyakorolt hatását ismertette.
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke szerint bár érezhető az ágazat tisztulása, de egyelőre nem lát okot az optimizmusra:
– A hús és baromfihús ágazat összesített teljesítménye jelentősen, 6,4%-kal növekedett. A húsfeldolgozás belföldi értékesítése drasztikusan csökkent, az ágazat 691 milliárd Ft értéket állított elő tavaly. 2014-ben közel 9%-kal több sertést vágtunk, mint az előző évben. Az élő- és félsertés áfa ekkor csökkent 5%-ra. Az elmúlt két évben közel 20%-kal nőtt a vágásszám, míg az ágazat teljesítménye közel 10%-kal csökkent. A lejelentett vágásszám folyamatos növekedése egyértelműen a tisztulásra utal.
Kiemelte, hogy az ágazatra továbbra is hatással van az az orosz embargó, illetve a távol-keleti gazdasági erősödés mértékének visszaesése befolyásolja a fogyasztást, ezáltal a sertéshús exportot:
– Az európai sertéshús-, illetve húskészítmény fogyasztás a legtöbb országban stagnál, vagy némileg csökken. A hazai ágazat technológiai lemaradása az európai mezőnytől nem csökkent, sőt a leszakadás már a környező országok húsiparához mérten is érzékelhető. A szükséges fejlesztési beruházások nem indultak el megfelelő nagyságban, mivel az ágazat szereplőinek többsége eredményesség hiányában nem rendelkezik fejlesztési forrásokkal. Már „audit” problémái is vannak az ágazat cégeinek. A fejlesztési támogatásokhoz való hozzáférés az ágazat meghatározó szereplői számára erősen kérdőjelesnek tűnik. A közepes méretű üzemek fejlesztési támogatáshoz való hozzájutása sem tisztázott. A „nagyvállalati kör” gazdaságfejlesztési forrásokból való kimaradása esetén nem reménykedhetünk az ágazat középtávú fejlődésében sem.
A sajtótájékoztatón Dr. Feldman Zsolt Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy meghozta a várt eredményt a sertés tőkehús áfájának csökkentése. Az első két hónap tapasztalatai szerint mérséklődött a sertéshús ára, nőtt a fogyasztás, és fehéredett az ágazat. 27 százalékról 5 százalékra mérsékelt áfa hatására már februárban 17,5 százalékkal csökkent a sertés tőkehús fogyasztói ára 2015 februárjához képest.
Kapcsolódó cikkeink
AKI: a baromfi kivételével nőtt az élőállatvágás mennyisége az első fél évben
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Változó húspiac: több szarvasmarha és sertés, kevesebb baromfi került feldolgozásra 2025 első fél évében
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az unióban és hazánkban is drágult a baromfi
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Dr. Pogátsa Zoltán a magyar gazdaság állapotáról: Sem aranykor, sem apokalipszis
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az euróövezeti GDP 0,1 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző negyedévhez képest
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >KSH: az előző év azonos időszakához mérten 1,0 százalékkal mérséklődött, az előző hónaphoz képest 2,0 százalékkal bővült az ipari termelés
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >