Fehéredő sertéshús, küszködő ipar
A Magyar Húsiparosok Szövetségének hagyományos Húsvéti Sajtótájékoztatóján Éder Tamás az elmúlt évet elemezte a sertéshús áfájának csökkentése tükrében, Dr. Feldman Zsolt államtitkár az áfacsökkentés fogyasztókra gyakorolt hatását ismertette.
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke szerint bár érezhető az ágazat tisztulása, de egyelőre nem lát okot az optimizmusra:
– A hús és baromfihús ágazat összesített teljesítménye jelentősen, 6,4%-kal növekedett. A húsfeldolgozás belföldi értékesítése drasztikusan csökkent, az ágazat 691 milliárd Ft értéket állított elő tavaly. 2014-ben közel 9%-kal több sertést vágtunk, mint az előző évben. Az élő- és félsertés áfa ekkor csökkent 5%-ra. Az elmúlt két évben közel 20%-kal nőtt a vágásszám, míg az ágazat teljesítménye közel 10%-kal csökkent. A lejelentett vágásszám folyamatos növekedése egyértelműen a tisztulásra utal.
Kiemelte, hogy az ágazatra továbbra is hatással van az az orosz embargó, illetve a távol-keleti gazdasági erősödés mértékének visszaesése befolyásolja a fogyasztást, ezáltal a sertéshús exportot:
– Az európai sertéshús-, illetve húskészítmény fogyasztás a legtöbb országban stagnál, vagy némileg csökken. A hazai ágazat technológiai lemaradása az európai mezőnytől nem csökkent, sőt a leszakadás már a környező országok húsiparához mérten is érzékelhető. A szükséges fejlesztési beruházások nem indultak el megfelelő nagyságban, mivel az ágazat szereplőinek többsége eredményesség hiányában nem rendelkezik fejlesztési forrásokkal. Már „audit” problémái is vannak az ágazat cégeinek. A fejlesztési támogatásokhoz való hozzáférés az ágazat meghatározó szereplői számára erősen kérdőjelesnek tűnik. A közepes méretű üzemek fejlesztési támogatáshoz való hozzájutása sem tisztázott. A „nagyvállalati kör” gazdaságfejlesztési forrásokból való kimaradása esetén nem reménykedhetünk az ágazat középtávú fejlődésében sem.
A sajtótájékoztatón Dr. Feldman Zsolt Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy meghozta a várt eredményt a sertés tőkehús áfájának csökkentése. Az első két hónap tapasztalatai szerint mérséklődött a sertéshús ára, nőtt a fogyasztás, és fehéredett az ágazat. 27 százalékról 5 százalékra mérsékelt áfa hatására már februárban 17,5 százalékkal csökkent a sertés tőkehús fogyasztói ára 2015 februárjához képest.
Kapcsolódó cikkeink
A csontos csirkemell és a csirkemellfilé ára is számottevően csökkent
A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 2,4 százalékkal 142 ezer…
Tovább olvasom >Erősödött az élő sertés exportja
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 22,7 százalékkal 22,5 ezer…
Tovább olvasom >A magyar húsipar kihívásai és teljesítménye 2023-ban
A 2023-as év a magyar élelmiszeripar számára jelentős kihívásokkal telt,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >