Februárban újra megugrott a felszámolások száma

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 03. 13:00

Bár az elmúlt két hónapban a korábbiakhoz képest kedvezőbb képet mutatott a cégvilág, az Opten céginformációs szolgáltató kijózanító adatokat jegyzett fel a februári folyamatokról. Nagyot ugrott a felszámolások száma: a második hónapban ilyen eljárás alá vont vállalkozások száma egy év alatt 24 százalékkal emelkedett.

Míg az elmúlt két hónapban gyakorlatilag stagnált, februárban nagyot ugrott a felszámolási eljárás alá vont vállalkozások száma. A második hónapban 1528 céget döntöttek be, ez 208-cal több, mint egy évvel korábban, a januári számot pedig 175-tel haladja meg. „A februári számok alátámasztják az előző hónapok viszonylag kedvező adatai láttán tanúsított óvatosságunkat” – kommentált Csorbai Hajnalka , az adatközlő Opten céginformációs szolgáltató stratégiai igazgatója.

A februári felszámolási adat az elmúlt öt év hatodik legnagyobb havi értéke, 2010 előtt nem is fordult elő ilyen magas felszámolási arány. A cégbedőlések dinamikája is magas, az egy évvel ezelőttihez képest 24 százalékkal több vállalkozás ellen indítottak felszámolási eljárást, míg az előző hónapokban nagyságrenddel kisebb volt a tempó.

Hasonló képet mutat a saját tulajdonosaik által bezárásra ítélt vállalkozások számának alakulása. Februárban 2251 társaság bezárása kezdődött meg, ami eddig nem látott rekordadat. Árnyalja azonban a képet, hogy a februárban közzétett végelszámolások egy része nem a tárgyhónapban indított, hanem régebbi eljárás, amit csak most hoztak nyilvánosságra. Az elmúlt hat évben nem szaladt kétezer fölé az egyes hónapokban közzétett végelszámolások száma.

Februárban az egy évvel korábbihoz mért növekedés 882 volt, a januári adat pedig egyenesen megduplázódott: januárban 32 százalékos volt az éves növekedés – ezt még indokolhatta a 2010. januári, feltűnően alacsony bázisérték –, a második hónapban viszont ennél kétszer gyorsabban, 64,4 százalékkal nőtt a végelszámolások száma az egy évvel korábbi adathoz képest.

Február végén összesen 592 853 működő vállalkozást tartott nyilván az Opten adatbázisa, ez szintén történelmi rekord. A második hónapban 4047 új céget jegyeztek be, ez a tavaly februárihoz képest gyakorlatilag stagnálást jelent – bőven a hibahatáron belüli, 0,2 százalékos csökkenés –, akkor ugyanis 7-tel több új cég alakult. Idén januárhoz viszonyítva azonban mérhető a változás: 204-gyel nőtt az új alapítások száma – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink