Februárban mérséklődött az infláció Csehországban
Februárban 2,7 százalékra mérséklődött az éves infláció Csehországban a januári 2,8 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal kedden Prágában.
A csökkenést elsősorban az üzemanyagok és az olaj árának esése befolyásolta – jegyezte meg a hivatal.
Egy hónap alatt februárban 0,2 százalékos volt az árak növekedése.
Tavaly februárhoz viszonyítva a termékek árai 1,4 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 4,7 százalékkal lettek magasabbak.
„Az árnövekedés a fogyasztói kosár minden szegmensében megnyilvánult, kivételt csak a lábbelik és a ruházat jelentett. Ebben a szegmensben immár ötödik hónapja folyamatos az árak esése„
– mondta Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója újságíróknak sajtótájékoztatón. A ruházati cikkek ára 1,2 százalékkal, a lábbeliké pedig több mint 5 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly februárban – mutatott rá az igazgató.
Az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára továbbra is emelkedik. A vaj most 41,6 százalékkal, a csokoládé és a csokoládés termékek ára pedig egyharmaddal magasabb, mint egy éve. A tej 12,3 százalékkal, a tojás pedig 18,6 százalékkal kerül többe.
Az alkoholos italok 3 százalékkal, a sör 0,6 százalékkal drágult, míg a bor 1,8 százalékkal olcsóbb. Mérsékelten drágult a dohányáru is. Néhány százalékkal emelkedtek a lakhatási költségek, az áram viszont 4,8 százalékkal, a gáz pedig 8 százalékkal lett olcsóbb.
Kapcsolódó cikkeink
OKSZ az inflációról: Ezt nem mi csináljuk!
Áprilishoz képest májusban az árrésstop ellenére 0,6 százalékkal emelkedtek az…
Tovább olvasom >KSH: májusban a fogyasztói árak átlagosan 4,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos hónapi értékeket
2025. májusban a fogyasztói árak átlagosan 4,4 százalékkal haladták meg…
Tovább olvasom >A Hungarian Food Business Program 25. eseményén 24 magyar gyártó mutatkozott be Prágában
Rekordszámú résztvevővel zajlott le a Hungarian Food Business Program jubileumi,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Lezajlott az első Fenntartható Csomagolás Fórum
2025. június 4-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre az…
Tovább olvasom >III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >