Februárban gyorsult az euróövezeti infláció
Gyorsult februárban a fogyasztói árak emelkedésének üteme az euróövezetben, de csak minimálisan került közelebb az Európai Központi Bank 2 százalék közeli célszámához.
Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteken közölt előzetes adatai szerint februárban – az elemzői várakozásoknak megfelelően – 1,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben a januári 1,4 százalék után.
A gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1 százalék volt februárban. Elemzők a januárival megegyező 1,1 százalékot vártak februárra.
Az energia és feldolgozatlan élelmiszerek árváltozását nem tartalmazó infláció januárhoz hasonlóan 1,2 százalékot tett ki februárban.
A legjelentősebb mértékben, 3,5 százalékkal az energiaárak nőttek, az élelmiszerek, dohánytermékek és alkoholos italok 2,4 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,3 százalékkal drágultak februárban.
Az Európai Központi Bank elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Fokozódó feszültségek között lavíroznak a hazai cégek
Az euroövezet átlagos inflációja 2,5% körül van, míg a bérnövekedés…
Tovább olvasom >Európai Központi Bank: a vízhiány jelenti a legjelentősebb természeti kockázatot az európai gazdaság számára
A felszíni vízhiány jelenti a legjelentősebb természeti kockázatot az európai…
Tovább olvasom >Csak két uniós országban magasabb az infláció, mint Magyarországon
A Privátbankár Európai Inflációs Körképe hasonlította össze a márciusi és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Felfutóban a hazai ginpiac – A SPAR szerint a vásárlók egyre tudatosabbak, és nyitottak a magyar márkákra
A gin értékesítése az elmúlt években látványosan erősödött a magyar…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >