Februárban és júliusban is drágul a cigaretta

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 01. 12:14

A cigarettát ezer darabonként 11.500 forint és a kiskereskedelmi eladási ár 30 százalékának megfelelő jövedéki adó terheli február  1-jétől, júliusban pedig újabb emelés következik: ekkor a cigaretta jövedéki adója 11.900 forintra, illetve a kiskereskedelmi ár 31 százalékára nő – erről még decemberben döntött az Országgyűlés.

Január végéig a cigarettára ezer darabonként 10.550 forint és a kiskereskedelmi eladási ár 28,4 százalékának megfelelő jövedéki adót vetettek ki. A kormány 20 milliárd forint többletbevételt vár az adóemeléstől.
A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének számítása szerint az ágazat múlt évi 500 milliárd forintos forgalma az idén visszaeshet. A vertikum működését ugyanis jelentősen befolyásolja majd a bekövetkező jövedéki adóemelés, a dohánykereskedelem várható szigorítása, valamint a dohányzási tilalom kiterjesztése. Ez utóbbi a külföldi tapasztalatok szerint akár 5 százalékos forgalomcsökkenéssel is járhat.
A szakmai szervezet január derekán tartott tájékoztatóján azt közölték, hogy a jövedéki adó emelése miatt ez év közepétől mintegy 20 százalékos fogyasztói áremelésre számíthatnak a magyar dohányosok. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink