Fazekas Sándor: sikeres volt a zöldség-gyümölcs ágazat 2013-ban

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 12. 02. 13:00

A magyar zöldség-gyümölcs ágazat komoly sikereket ért el 2013-ban – mondta a vidékfejlesztési miniszter a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) évértékelő ülésén hétfőn Budapesten.

zoldseg

Fazekas Sándor kiemelte: az ágazatban számokban is mérhető sikereket hozott az együttműködés a tárca, az érintett hatóságok, a hivatalok és a termelők között. Példaként a dinnye, az alma, a kajszi, a meggy, a paprika vagy az alma promóciós kampányokat említette, amelyeknek köszönhetően a vásárlók újra a magyar termékek felé fordultak. Hangsúlyozta: tovább kell fejleszteni az értékesítést ösztönző akciókat, amelyek a termelői háttérfejlesztést is lehetővé teszik.

Az ágazat sikerei között említette a miniszter az egységes agrárszakképzési rendszer és kutatóhálózat létrejöttét.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság és a zöldség-gyümölcs termesztés kezdi visszaszerezni korábbi rangját. Ezt jól mutatja a magyar termékek arányának növekedése a külföldi piacokon, ahol évente 15-20 százalékos az emelkedés. Kiemelte: az Oroszországba irányuló zöldség-gyümölcs export több mint 15 százalékkal nőtt.

Szólt arról is, hogy kidolgozták a zöldség-gyümölcs ágazati stratégiát, amely elfogadás előtt áll. A stratégia fő célkitűzése, hogy az ország a 2014-2020 között a jelenleginél 1 millió tonnával több zöldséget és gyümölcsöt termeljen. Az MTI érdeklődésére elmondta: a végleges stratégiát – amelynek a társadalmi egyeztetéséből néhány nap van hátra – még az idei évben elfogadhatja az Országgyűlés.

A stratégia határozza meg azokat a célokat, amelyekre az uniós források felhasználásával pályázni lehet. Megjegyezte: 2014-ben is lesznek pályázati kiírások, de nagyobb részük 2015-re esik.

Mártonffy Béla, a Fruitveb elnöke évértékelőjében kiemelte: a termelés az utóbbi 3 évben stabilizálódott, az ágazat idei kibocsátása a prognózis szerint 2,5 millió tonna. Hangsúlyozta, hogy a gombatermesztés közel 15 százalékkal több, 27 ezer tonna körül alakulhat idén. A következő időszakban kiemelten lehet fejleszteni a nagy piaccal rendelkező magyar gombatermesztést, ahol véleménye szerint 30-50 százalékos növekedéssel lehet számolni. Az idei év szavai szerint átlagos volt, elfogadható termelői árakkal.

Az öntözés fejlesztése az elnök szerint megoldandó feladat, az ágazatot sújtó negatív gazdasági körülmények között említette a feketegazdaságot és sürgette a 27 százalékos áfa csökkentését. Mártonffy Béla jelentős eredménynek nevezte az ágazati stratégia kidolgozását, amelyet első alkalommal a tárcával és a kormánnyal közösen dolgoztak ki. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink