Fazekas Sándor: növekedési pályán a dinnyeágazat

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 30. 12:55

Növekedési pályára állt a hazai dinnyeágazat – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter szombaton Medgyesegyházán, a Nemzeti Dinnye Program értékeléséről szóló konferencián.

A dinnyepiacot sikerült a rendezettség irányába terelni, a gazdák jó évet zártak, a termelők és a kereskedők egyaránt tisztességes jövedelemhez jutottak – mutatott rá Fazekas Sándor. Hozzátette: a fogyasztók is jól jártak, igazolt származású, minőségi hazai gyümölcsöt vásárolhattak. 2012-ben ötezer hektáron háromezer regisztrált termelő állított elő dinnyét, ötszáz hektárral nagyobb területen, mint 2011-ben. A termés 60 százaléka a hazai piacon került értékesítésre, 40 százalék ment exportra.

Fazekas Sándor a dinnyetermelés jövőjéről azt mondta: a régi exportpiacok visszaszerzése a cél. A kormány erősíti az exportmarketinget, kampány indul 2013-ban a német, a lengyel és a cseh piacok, ahol még emlékeznek a fogyasztók a magyar dinnyére. Két-három éven belül a termőterület a jelenlegi kétszeresére növelhető.

A dinnyetermelés fejlesztésére és korszerűsítésére EU- támogatást lehet igénybe venni 2013-tól – közölte a miniszter. A kertészeti agrártámogatási pályázati ablak 2013-ban nyílik, hajtató berendezésekre, kertészeti gépekre lehet pályázni. A beruházási költségek 35 százalékához nyerhető el vissza nem térítendő EU-támogatás, tíz százalékkal több a hagyományos szántóföldi technológiákhoz viszonyítva.

Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke a fórumon azt mondta: van jövője az ágazatnak, amelyben egyre több család talál vidéken megélhetést. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink