Fazekas Sándor összehívta a mezőgazdasági miniszterek tanácsát

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 06. 10:15

A vidékfejlesztési miniszter, mint a Mezőgazdasági és Halászati Tanács soros elnöke, június 7-re, keddre, Luxemburgba összehívta uniós kollégáit, hogy elemezzék a németországi hasmenésjárványnak a zöldség- és gyümölcságazatra tett hatását.

Fazekas Sándor az MTV Az este című műsorában azt is elmondta, hogy a hazai zöldségek és gyümölcsök biztonságosak, ellenőrzöttek, ezért méltánytalanul rendült meg bennük a fogyasztói bizalom.

A vidékfejlesztési miniszter felszólította a kis és nagykereskedőket, áruházláncokat és a multikat, hogy vegyék át a termelők jó minőségű primőr zöldségeit, hiszen egyértelműen kiderült, hogy nem az uborka okozta a németországi fertőzést.


Magyarországot érzékenyen érinti az is, hogy Oroszország csütörtökön megtiltotta az Európai Unióból származó zöldségek importját. A magyar zöldségkivitel 10-15 százaléka irányul Oroszországba.

Az Európai Bizottság csütörtökön délután felszólította Oroszországot, hogy azonnal szüntesse meg az importtilalmat, mivel az intézkedés aránytalan és a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) jogszabályaival is ellentétes. Mint ismeretes, Oroszország régóta szeretne csatlakozni a WTO-hoz.

A miniszter azt is elmondta, hogy Magyarországra egyáltalán nem érkezik import uborka, mert a hazai termelők teljes mértékben képesek ellátni a hazai piacot.

A halálos áldozatokkal is járó – bár alapvetően csak Németország egy részére korlátozódó – hasmenésjárvány kezdete óta EU-szerte érezhetően megcsappant a kereslet a nyers zöldségek és gyümölcsök iránt.

A legnagyobb kárt az okozza, hogy még mindig nem lehet tudni biztosan, mi okozta a járványt, ellentmondó hírek jelennek meg a kórokozóról, de az biztos, hogy a fertőzést sikerült megfékezni.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Kapcsolódó cikkeink