Fazekas Sándor: folyamatosan nyitják meg a Darányi Ignác Terv pályázatait

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 01. 13:27

Folyamatosan nyitják meg az idén a Darányi Ignác Terv pályázatait – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán az MTV Ma reggel című műsorában.

A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett arra, hogy a Darányi Ignác Terv a nemzeti vidékstratégia végrehajtására szolgáló keretterv, amelynek célja az egészséges élelmiszer előállításának segítése, a piac jó minőségű élelmiszerekkel történő ellátása.

A Darányi Terv 300 milliárd forintos kerete különböző célokat támogat, köztük az élelmiszerek magasabb feldolgozottsági szintjét, az élelmiszeripari fejlesztéseket, az őshonos állatfajtákat, növényfajtákat, az erdőtelepítést, a mikrovállalkozásokat, a fiatal gazdaságok indítását, a fiatal gazdákat – ismertette Fazekas Sándor.

A 2,5 évre terjedő program az európai uniós költségvetéssel van összhangban, és a programot folytatják a következő európai uniós költségvetési ciklusban is – jelezte a miniszter.

A riporter megjegyzésére, miszerint Gőgös Zoltán szocialista képviselő hiányolja a tervből három ágazat – az állattenyésztés, a kertészet és az élelmiszeripar – támogatását, a vidékfejlesztési miniszter közölte: érdemesebb alaposabban elmélyedni a terv részleteiben. Példaként említette, hogy a kertészeti ágazatban géptámogatások valósulnak meg, az állattartás területén készül illetve már működik program a sertés, a szarvasmarha és a juh tartók támogatására, ezek célja az állatlétszám növelése, és tartalmazza a fajtamegőrzést, illetve a piacra jutási könnyítéseket.

A miniszter szólt arról is, hogy a tanyaprogram 1,5 milliárd forintos kerettel indult, ennek segítségével vissza akarják állítani a tanyasi gazdálkodást. A helyben termelt egészséges élelmiszereket akarnak közvetlenül a közétkeztetésbe bevinni a társtárcákkal együttműködve, ehhez a vágópontok támogatása éppúgy eszköz, mint a gazdapiacok megnyitása egyszerűsített szabályok mellett.

A faluházak megújítása is tartalmaz gazdasági funkciót, például az internet hozzáférést, továbbá a különböző hivatali szolgáltató pontok is segítik, hogy a gazdálkodók olyan szolgáltatáshoz jussanak, amelyek a városokban természetesek – mondta Fazekas Sándor miniszter. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink