Fazekas Sándor: a nyúltenyésztés fejlődőképes ágazat

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 14. 12:57

A nagy hagyományokkal rendelkező nyúltenyésztésben, illetve –feldolgozásban a növekvő kereslet miatt jelentős fejlődési lehetőség van Magyarországon – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Lajosmizsén, az Olivia Kft. nyúlfarmján tett hétfői látogatásán.

MTI Fotó: Bugány János

Hangsúlyozta: hosszú éveken át tartó visszaesés után a piacon újra keresett a nyúlhús, melynek kilójáért jelenleg 420 forint körüli árat fizetnek a felvásárlók. Így az ágazat jövőképe Magyarországon is bíztató, különösen, ha korszerű tartástechnológiával, az igényeknek megfelelően feldolgozott terméket állít elő.

A versenyképes nyúltenyésztés, illetve –feldolgozás támogatásában az állam is szerepet vállal, hiszen a munkahelyteremtés, a környezetkímélő gazdálkodás, valamint a vidék megtartó képességének növelése révén mindez összhangban van a tárca vidékstratégiájával – fogalmazott miniszter.

Hozzátette: az idén folytatódik a Nyúl-unk a munkáért program is. A hátrányos helyzetű családok nyúltenyésztésbe bevonását célzó kezdeményezés 2011-ben indult, és már az első évben sikeres volt.

A tárcavezető vendéglátóit méltatva világszínvonalúnak és példa értékűnek nevezte a Lajosmizsén 1991. óta működő, svájci tulajdonú Olivia Kft. tevékenységét.

A 230 állandó dolgozót és 40-50 bérmunkást foglalkoztató társaságról szólva Meinrad A. Odermatt alapító-tulajdonos kiemelte: kizárólag magyar dolgozókkal, ugyancsak magyar – pannon fehér fajtájú – nyulat tenyésztenek Dabas-Sáriban lévő telepükön és dolgoznak fel lajosmizsei húsüzemükben.

Jelezte: annak idején azért döntött Magyarország mellett, mert az ország ideális földrajzi elhelyezkedésén túl – félúton van Hamburg és Isztambul között – itt egyszerre állt rendelkezésre a rendkívül jól képzett szakembergárda és az állatok takarmányellátásához megfelelő minőségű termőföld.

Termékeiket szinte kizárólag exportálják: összesen 14 országba szállítanak, ezek közül a legtöbb árujuk orosz, német és svájci piacra kerül. Utóbbi országnak jelenleg az Olivia Kft. a legnagyobb nyúlhús-exportőre – tájékoztatott a cégtulajdonos hozzátéve, hogy piaci pozícióik megőrzése, illetve erősítése érdekében az elmúlt években jelentős összegeket áldoztak állatjóléti és technológiai fejlesztésekre.

Ennek eredményeként a Dabas-Sári határában lévő telepen – amelyet Fazekas Sándor szintén megtekintett – 2011 decemberében készültek el az új, modern, nagyrészt saját innovációra épülő technológiát alkalmazó, egyenként 2000 négyzetméteres nyúlnevelő épületeik. Ezekkel együtt az Olivia Kft. immár Európa egyik legkorszerűbb, illetve Magyarország legjelentősebb nyúltenyésztő és –feldolgozó vállalkozása – mondta Meinrad A. Odermatt.  (MTI)

Kapcsolódó cikkeink