FAO: veszélyben a globális élelmiszerbiztonság
Egy tanulmány szerint a nyugati világ szinte csillapíthatatlan étvágya az olyan termények iránt, mint az avokádó, a kávé vagy a citrusfélék, veszélybe sodorhatja a világ élelmiszerbiztonságát és a növényvilág sokféleségét – írja az Independent nyomán az origo.
A tanulmány 40 évre visszamenőleg összegzi az adatokat, amelyekből kitűnik, hogy a szójabab, repce és pálmafa monokultúrák több földterületet foglalnak el, mint valaha.
Ezek a növények ugyanis csak a beporzó rovaroknak nyújtanak táplálékot, és azt is csak nagyon rövid ideig: ez pedig a rovarok táplálkozási szokását befolyásolja,
aminknek a globális száma már így is gyorsan csökken. A helyzetet súlyosbítja a trágyázás növekvő tendenciája.
A farmerek egyre több beporzást igénylő növényt termelnek, például gyümölcsöket, dióféléket, amelyek iránt növekszik a kereslet, és aminek így nagyobb a piaci értéke” – összegzi David Inouye a Marylandi Egyeteme kutatója, valamint a tanulmány társszerzője. A kutató elmondta, hogy ez a gyakorlat nem tesz jót a rovaroknak, és azok az országok, ahol diverzifikáltan termelik a növényeket, hosszabb távon sokkal jobban járnak azoknál, ahol csak néhány terményre koncentrálnak.
A kutatók az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatait elemezték az 1961 és 2016 közötti időszak növénytermesztéséről.
A mezőgazdaság jelenleg Brazíliában, Argentínában, Paraguayban és Bolíviában a leginstabilabb, ahol a szójabab-gazdaságok hajtják végre a legnagyobb erdőirtásokat. A szójatermelés évtizedenként 30 százalékkal nőtt a világon, ami azért problematikus mert számos természetes élőhelyet, köztük trópusi és szubtrópusi erdőket és réteket is megsemmisítettek az újabb és újabb termelésbe bevont területekért.
A pálmafa termesztése ugyanilyen veszélyeket rejt: Malajziában és Indonéziában hasonló problémát eredményez, mint Dél-Amerikában a szójabab.
Európában ugyanakkor mezőgazdasági területek egyre kisebbek, mivel a városfejlesztés fontosságban megelőzi a mezőgazdaságot.
A leginkább veszélyeztetett európai országok Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Ausztria, Dánia és Finnország.
Ugyanakkor, ha növekszik is a beporzó növények termesztése, akkor is
diverzifikálni kell a növénytermesztést, és be kell vezetni rovarbarát alkalmazásokat, valamint el kell hagyni a rovarirtó szereket.
A tanulmánnyal a kutatók a politikai döntéshozók figyelmét akarták felkelteni, ugyanis a növénytermesztés hatékonyságának csökkenése világszerte érzékelhető. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Hogyan táplálkozzunk kánikulában? – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tanácsai
A nyár a lazítás, a nyaralás, a szabadtéri programok időszaka…
Tovább olvasom >A FAO elismerésben részesíti a fiatal gazdákat
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelöléseket vár a Fiatal…
Tovább olvasom >Útmutató az állategészségügyi laboratóriumok részére
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Akkreditáló Hatóság…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >K&H: a szolgáltató szektor lendülete némileg ellensúlyozza az ipar akadozását
“A GKI frissen publikált konjunktúraindexe 2 ponttal csökkent a legutóbbi…
Tovább olvasom >