FAO: Még mindig óriási téma az élemiszerpazarlás
Ha a világon egy év alatt keletkezett, fel nem használt vagy kidobott élelmiszert egy halomba raknánk, egy hatalmas, 1,3 milliárd tonnás hegy tornyosulna előttünk – az emberi fogyasztásra előállított élelmiszerek harmada. Ez nem csupán rengeteg elvesztegetett lehetőséget rejt, hogy jóllakhassanak az arra rászorulók, de egyúttal felelőtlen bánásmód mindazon erőforrásokkal és energiával, ami a termeléshez felhasználásra került.
És ezért mi, fogyasztók is jócskán felelősek vagyunk.
A FAO egy infógrafikában szedett össze kilenc könnyen elsajátítható jótanácsot, hogy hétköznapi döntéseink révén ne növeljük, hanem épp csökkentsük ezt a mennyiséget. Különösen aktuális szokásainkat átgondolni az ünnepek körüli időszakban, amikor a főzés, étkezés még kiemeltebb szerephez jut.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2011-ben indította el globális kezdeményezését az élelmiszerpazarlás racionalizására. A SAVE FOOD programhoz számos nonprofit partner és vállalat csatlakozott azóta, hogy ez a közel ezermilliárd értékű termék ne végezze évről évre a szemetesben.
http://www.fao.org/3/a-c0084o.
Kapcsolódó cikkeink
Nőtt a FAO élelmiszerár-index áprilisban
A főbb gabona- és húsfélék, illetve a tejtermékek drágulásától fűtve…
Tovább olvasom >A kedvezőtlen időjárás miatt sosem látott magasságban a kávébab ára
A kávé világpiaci ára többéves csúcsot döntött 2024-ben, miután 38,8%-kal…
Tovább olvasom >Nehezen újrahasznosítható hulladékok: megoldások születőben, de még messze a cél
Bár egyre több hulladéktípus válik újrahasznosíthatóvá, számos anyag feldolgozása továbbra…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gluténmentesen is teljes értékűen
A gluténmentes termékek szegmense ma már a modern, egészségtudatos életmód szerves…
Tovább olvasom >Felpörgetve
Az energiaitalok piaca sikeres évet zárt 2024-ben, miközben egyre szélesebb…
Tovább olvasom >25 üzletet zár be az Alcampo Spanyolországban
Az Auchan spanyol leányvállalata, az Alcampo bejelentette, hogy átszervezési programja…
Tovább olvasom >