FAO: riasztó gyorsasággal terjed a szarvasmarha-betegség
Riasztó gyorsasággal terjed a bőrcsomósodáskór a szarvasmarhák között, a betegség az elmúlt hetekben elérte Szerbiát, Albániát és Montenegrót is és akár Magyarországon is megjelenhet – hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) annak kapcsán, hogy hétfőn Belgrádban találkozik állategészségügyi szakértők egy nemzetközi csoportja.
A Magyarország támogatásával megvalósuló találkozón Közép-Európában és a Balkánon a területet érintő jelenleg hatályos szabályozást és intézkedéseket tekintik át, kiemelve a szarvasmarhákat veszélyeztető bőrcsomósodáskórt.
Andriy Rozstalnyy, a FAO állattenyésztési és -egészségügyi szakértője a közlemény szerint elmondta, tavaly év végén jelent meg a betegség Görögországban, azóta már Bulgáriából és Macedóniából is jelentettek kitörést. Hozzátette, az eddigi hozzáállás nem hozott eredményt a vírus megállításában.
A bőrcsomósodáskór, az állat bőrén okozott látványos elváltozásokról ismerhető fel. Legyek és szúnyogok által terjed, aminek a nyári meleg időszak különösen kedvez. A gazdáknak a termeléskiesés, csökkenő tejhozam, sterilitás miatt jelentős anyagi kárral jár, de a vírus szövődményei az állat pusztulását is okozhatják – írták.
A szervezet szerint ha a helyzet nem javul, az egyelőre nem érintett, főleg szomszédos vagy kereskedelmi kapcsolatban lévő országokban is megjelenhet a betegség, például Romániában, Bosznia-Hercegovinában vagy Magyarországon. Becslések szerint már több mint 5 millió szarvasmarha van közvetlenül kitéve a fertőzésveszélynek – figyelmeztet a FAO. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Biotechnológia és vízgazdálkodási mérnöki szakon végeztek az idei FAO ösztöndíjasok
Ez a sokszínű közösség nemcsak a mezőgazdasági oktatás globális jelenlétének…
Tovább olvasom >Nagy István: hamarosan újraindulhatnak a kínai-magyar agrárkapcsolatok
A magyar mezőgazdaságot és agráriumot számos kihívás érte az utóbbi…
Tovább olvasom >FAO: Új rekordokat érhet el a főbb mezőgazdasági élelmiszer-alapanyagok globális előállítása
Viszonylag optimista az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány,…
Tovább olvasom >Romló, de a nemzetgazdasági átlagnál jobb konjunktúra a turizmusban
2025. júniusban a turisztikai cégek 70%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt…
Tovább olvasom >Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >