FAO: Októberi emelkedés a globális élelmiszeráraknál

Szerző: Trademagazin Dátum: 2019. 11. 07. 10:03

Drágult a búza, kukorica, cukor és pálmaolaj nemzetközi kereskedelmi ára, csökkent azonban a sajté, baromfihúsoké és a napraforgó olajé.

őttek a globális élelmiszerárak – az elmúlt öt hónapban először – miután jelentősen erősödött a cukor és a fontosabb gabonafélék nemzetközi jegyzése, adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A FAO élelmiszerár index, ami a nemzetközi kereskedelemben előforduló legfontosabb termények árváltozását követi, 1,6%-kal emelkedett szeptemberhez képest és 6%-kal van magasabban a tavaly ilyenkori értékénél.

A gabonafélék összesítve 4,2%-kal drágultak az elmúlt hónapban, miután hirtelen megugrott a búza és kukorica ára a nemzetközi kereskedelemben a legnagyobb termelő országokból érkező negatív hírek hatására. Mindeközben a rizs ára mérséklődött a keresletcsökkenés és a várhatóan bőséges basmati rizstermés okán.

A cukor árindex közel 6%-ot emelkedett a szűkös kínálatot előrevetítő előrejelzések hatására, melyek hátterében India és Thaiföld termeléscsökkenése áll – a világ legnagyobb cukorelőállító és –exportőr országai.

Valamelyest növekedett a növényi olajok árindexe (+0,5%), amivel az elmúlt év legmagasabb értékét érte el. Ezen belül is erősödött a pálmaolaj ára a megnövekedett kereslet és várható kínálati oldali lassulás miatt. A napraforgó olajé csökkent a Fekete-tenger térségének bőséges terméseredménye után.

A FAO hús-árindexe majd 1%-ot erősödött a szarvasmarha és birkahús iránti (főként kínai) kereslet által hajtva. A sertéshús ára mérsékelten nőtt, a baromfi csökkent a bőséges exportkészletek közepette.

A tejtermékek összesítve 0,7%-kal kerültek kevesebbe októberben, mivel a sajt alacsonyabb nemzetközi ára ellensúlyozta a sovány és teljes tejpor árának emelkedését.

Visszafogottabb termelési kilátások

A FAO csökkentette az idei évi gabonakibocsátásra vonatkozó előrejelzését a szemestermények és a búza alacsonyabb termelési kilátásai miatt. Mindemellet, a tavalyi évhez viszonyítva így is 1,8%-os bővülés várható a ma megjelent Gabonakészletek és –igények gyorsjelentés szerint.

A szemestermények várható összmennyiségét 1 425 millió tonnára becsülik szakértők, ami 1,2%-os emelkedést jelent, miközben a búzából akár 4,5%-kal is több teremhet a tavalyi rekord 765 millió tonnához képest. A rizstermelés (513 millió tonna) várhatóan nem éri el a 2018-as mennyiséget.

2020-ban az esőzések hiánya jelenthet problémát a vetési időszakban többek között a búzánál az Európai Unióban és a kukorica esetében Dél-Amerikában. Az időjárás kedvezhet a növénytermesztésnek Oroszországban és Dél-Afrikában.

A gabonafélék iránti kereslet szintén rekordszintet ér el, ezért a szezon végére a gabonakészletek is valamelyest csökkennek a nyitókészlethez képest.

Kapcsolódó cikkeink