FAO: Nagyot zuhantak júliusban az élelmiszerárak globálisan
Jelentősen kevesebbe kerültek júliusban az alapvető mezőgazdasági termékek, miután csökkent az összes termékcsoport – különösen a cukor és tejtermékek – ára.
Az összesített júliusi árindex 3,7%-ot esett az előző hónaphoz képest (168,8 pontra). Ezzel megtört a 2018-ban tapasztalt folyamatosan emelkedő tendencia; ilyen mértékű csökkenésre nem volt példa tavalyi év vége óta.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által kibocsátott FAO élelmiszerár-index hónapról hónapra követi a nemzetközi piacokon legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását.
A tejtermékek indexe esett a legnagyobbat, 6,6 %-ot, ezen belül is a vaj és sajtfélék ára zuhant leginkább, ezeket követik a teljes és sovány tejpor.
A cukorhoz – 6 %-os árcsökkenése után – három éve nem látott áron lehet hozzájutni, amit két fontos cukortermelő ország, India és Thaiföld jobb termelési kilátásaival magyaráznak a szakértők. Az áresést visszavette azonban, hogy a világ legnagyobb cukorgyártója és exportőre, Brazília esetében alacsonyabb kibácsátást várnak.
A FAO gabonaár index 3,6%-ot esett a júniusi értékekhez képest, és ezzel a tavaly ilyenkor szint alá süllyedt. A búza, a kukorica és a rizs kereskedelmi jegyzései mind csökkentek, bár előbbi kettő valamelyest visszaerősödött július végére.
A növényi olajok árindexében is csökkenés észlelhető (2,9 %) – a tendencia hat egymást követő hónapja tart, és a mutató elérte a 2016 január óta mért legalacsonyabb szintjét. Ez nagy részben annak az eredménye, hogy gyengélkedik a szójabab piaca, erősen befolyásolva a Kína és az Egyesült Államok között kialakult kereskedelmi vita által.
A repceolaj ezzel szemben erősödött a hónapban, amit a biodízel-gyártók generálta nagyobb kereslet és az Európai Unió negatívabb termelési kiáltásai eredményeztek.
A FAO hús árindexe 1,9 %-ot csökkent a júniusi értékéhez képest, viszont a hónap végére megfordult az irány a brazil kamionsofőrök sztrájkja miatt, ami megdrágította a marhahús exportját.
Kapcsolódó cikkeink
FAO útmutató a burgonya nemzetközi napjáról: segít felkészülni az első világnapra május 30-án
Miközben már zajlanak az előkészületek a burgonya nemzetközi napjának első…
Tovább olvasom >Márciusban emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe
A növényi olajok, tejtermékek és hús magasabb nemzetközi jegyzései érdemben…
Tovább olvasom >A búza és az árpa exportvolumene nőtt 2023-ban
A gabonafélék exportértéke és külkereskedelmi aktívuma volt a legmagasabb a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hullámok a cégtrendben – a felszámolások és cégalapítások változó arcai
Csökkenő megszűnések mellett is csökkenő cégszámok a cégtrendben. A cégalapítási…
Tovább olvasom >IGD: A retail média és a hatékonyságnövelés fontos lesz 2024-ben
Az alábbi cikkünkben azt az IGD nemrégiben megjelent előrejelzésében felvázolt öt…
Tovább olvasom >Óvatosan, de tudatosan terveznek a hazai vállalkozások – VOSZ Barométer üzleti hangulatelemzés – 2024. I. negyedév
A bizonytalanság továbbra is erősen érezhető a hazai vállalkozások üzleti…
Tovább olvasom >