FAO: Nagyot zuhantak júliusban az élelmiszerárak globálisan
Jelentősen kevesebbe kerültek júliusban az alapvető mezőgazdasági termékek, miután csökkent az összes termékcsoport – különösen a cukor és tejtermékek – ára.
Az összesített júliusi árindex 3,7%-ot esett az előző hónaphoz képest (168,8 pontra). Ezzel megtört a 2018-ban tapasztalt folyamatosan emelkedő tendencia; ilyen mértékű csökkenésre nem volt példa tavalyi év vége óta.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által kibocsátott FAO élelmiszerár-index hónapról hónapra követi a nemzetközi piacokon legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását.
A tejtermékek indexe esett a legnagyobbat, 6,6 %-ot, ezen belül is a vaj és sajtfélék ára zuhant leginkább, ezeket követik a teljes és sovány tejpor.
A cukorhoz – 6 %-os árcsökkenése után – három éve nem látott áron lehet hozzájutni, amit két fontos cukortermelő ország, India és Thaiföld jobb termelési kilátásaival magyaráznak a szakértők. Az áresést visszavette azonban, hogy a világ legnagyobb cukorgyártója és exportőre, Brazília esetében alacsonyabb kibácsátást várnak.
A FAO gabonaár index 3,6%-ot esett a júniusi értékekhez képest, és ezzel a tavaly ilyenkor szint alá süllyedt. A búza, a kukorica és a rizs kereskedelmi jegyzései mind csökkentek, bár előbbi kettő valamelyest visszaerősödött július végére.
A növényi olajok árindexében is csökkenés észlelhető (2,9 %) – a tendencia hat egymást követő hónapja tart, és a mutató elérte a 2016 január óta mért legalacsonyabb szintjét. Ez nagy részben annak az eredménye, hogy gyengélkedik a szójabab piaca, erősen befolyásolva a Kína és az Egyesült Államok között kialakult kereskedelmi vita által.
A repceolaj ezzel szemben erősödött a hónapban, amit a biodízel-gyártók generálta nagyobb kereslet és az Európai Unió negatívabb termelési kiáltásai eredményeztek.
A FAO hús árindexe 1,9 %-ot csökkent a júniusi értékéhez képest, viszont a hónap végére megfordult az irány a brazil kamionsofőrök sztrájkja miatt, ami megdrágította a marhahús exportját.
Kapcsolódó cikkeink
A FAO elismerésben részesíti a fiatal gazdákat
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelöléseket vár a Fiatal…
Tovább olvasom >Útmutató az állategészségügyi laboratóriumok részére
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Akkreditáló Hatóság…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >Hódít a #MatchaTok: a japán zöldtea por lett a közösségi média új kedvence
A TikTokon elindult #MatchaTok trend szélsebesen meghódította a világot: a…
Tovább olvasom >