FAO: Miért is van szükség a méhekre?
Arra figyelmeztet a FAO, hogy a beporzók eltűnése tápláló termények elvesztését okozhatja.
Spanyolország egyik legjelentősebb méztermelő régiójában járunk – és Julio Solana Muñoz aggódik. A harmadik generációs méztermelőnek feltűnt, hogy környékükön egyre kevesebb a virág. A méhek pedig velük együtt pusztulnak, az elmúlt években állományának közel 35%-át veszítette el.
A méhek kulcsfontosságúak Fuenlabrada de los Montes lakóinak, köztük Julionak. Az itt előállított mézet Európa egyik legjobbjának tartják és a régió adja Spanyolország méztermelésének mintegy 10%-át. De a méhek nem csak számukra fontosak: négy haszonnövényből hármat rovarok poroznak be, értékes gyümölccsel és terményekkel ellátva az emberiséget.
„A méhek adják az életet” – mondja Julio. „Nélkülük a mezőgazdaságban használt növények nagy része nem létezne.”
Fuenlabrada de los Montesben, akárcsak máshol, a méhek sok veszélynek vannak kitéve. Az ember a környezetre gyakorolt hatása miatt kipusztulási arányuk 100 vagy akár 1000-szerese más fajokénak. A rovarok tehetik ki a biológiai sokféleség csökkenésének javát, miután a gerinctelen beporzók (főleg a méhek és pillangók) 40%-a áll a kihalás szélén.
Változások a földhasználatban, intenzív mezőgazdasági termelési módok, monokultúrák és a túlzott permetszer használat mind mind hozzájárulnak a beporzók életterének csökkenéséhez. A globalizáció miatt gyorsabban és könnyebben terjed betegségek, melyek rájuk is hatással lehetnek. Továbbá az időjárás kiszámíthatatlansága akadályozza a beporzást a kereslet (virágok) és a „szolgáltatók” (a beporzók sokaságának) deszikronizálásával.
A beporzók számának és sokféleségének csökkenése katasztrofális következményekkel járhat táplálkozásunkra nézve. Nélkülük a haszonnövények kétharmada veszélybe kerülne, köztük az alma, avokádó, körte és tökfélék. És a beporzás elősegítése nem csupán eme negatív forgatókönyv elkerülését jelenti, de a hozamok lehetséges növelését is.
Sok kistermelő megélhetése függ a beporzók munkájától, így eltűnésük például a kakaó és kávé-termelők számára jövedelemcsökkenést, éhezést és alultápláltságot hozhat.
A beporzók fontos szerepét felismerve az élelmiszertermelésben és az élelmezésbiztonságban, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) beporzó-barát módszereket ajánl a gazdáknak. Ezen túl a FAO szakmai segítséget nyújt többek között méhanyaneveléshez, mesterséges megtermékenyítéshez, fenntartható méztermeléshez és export-orientált marketinghez. A Nemzetközi Beporzókezdeményezést (International Pollinators Initiative), mely a beporzók számának csökkenését követi nyomon és arra kínál lehetséges megoldásokat, szintén a FAO felügyeli.
De mi magunk is tehetünk a jó ügyért. Bíztathatjuk a kormányzati szereplőket, hogy helyezzenek nagyobb hangsúlyt a nemzeti és nemzetközi szervezetek, tudományos és kutatóintézetek és hálózatok közötti együttműködésre a beporzók helyzetének nyomon követéséért. A gazdák hozzájárulhatnak a beporzók számának, sokszínűségének és egészségének megőrzéséhez, ha biztosítják a táplálékot és élőhelyet számukra.
Fuenlabrada de los Montesben – és máshol is – a méhek és más beporzók védelme segít a biológiai sokféleség és a gazdag ökoszisztéma fenntartásában, és ezáltal haszonnövényeink és a gazdák megélhetésének megőrzésében, vagyis egy éhezésmentes #ZeroHunger jövő garantálásában.
A méhek világnapján, május 20-án, ezért gondoljunk a beporzók szerepére az élelem biztosításában szerte a világon.
Kapcsolódó cikkeink
A kedvezőtlen időjárás miatt sosem látott magasságban a kávébab ára
A kávé világpiaci ára többéves csúcsot döntött 2024-ben, miután 38,8%-kal…
Tovább olvasom >Februárban emelkedett a FAO élelmiszerár indexe
A cukor, tejtermékek és a növényi olajok drágulásától fűtve nőtt…
Tovább olvasom >Az ENSZ Statisztikai Bizottsága új globális indikátort fogadott el a változatos étrend mérésére
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az ENSZ Gyermekalapjával…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >